Před 80 lety se narodila zpěvačka Vlasta Grycová. Jak na ni vzpomínají její blízcí?

10. únor 2023

Ve čtvrtek 9. února uplynulo 80 let, co se narodila zpěvačka krásného hlasu a čisté duše Vlasta Grycová. V den jejích nedožitých narozenin zavzpomínaly na zpěvačku ze Strání Zdena Hovorková, Helena Bretfeldová a Anna Přikrylová.

Jako mladou si ji při svých cestách po regionu vytipovali vůdčí osobnosti cimbálové muziky souboru Hradišťan. Cimbalista a učitel Jaroslav Čech společně s primášem Jaroslavem V. Staňkem. Vlasta Grycová, rodačka ze Strání, po několik let dojížděla do Uherského Hradiště na zkoušky Hradišťanu. Od konce 60. let začala spolupracovat s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů, se kterým natočila řadu hudebních snímků.

Po dlouhá léta výrazně spolupracovala i s uherskobrodskou Olšavou a především primášem muziky a zpěvákem Lubomírem Málkem. V posledních dekádách se její aktivní pěvecká činnost usadila převážně ve Strání. Zde založila a zpívala v ženském sboru Netáta, zpívala i s cimbálovou muzikou Husličky. Tato muzika se později přejmenovala na cimbálovou muziku Vlasty Grycové a vede ji její dcera Anna Přikrylová.

Čtěte také

Vlasta Grycová spolupracovala také s dalšími regionálními kapelami, ze kterých uveďme alespoň cimbálovou muziku Strýci ze Strání. Zemřela 20. července 2021.

Na zpěvačku velkého srdce a silného pěveckého projevu Vlastu Grycovou vzpomínali ve studiu Českého rozhlasu její blízcí. U mikrofonu se potkala Zdena Hovorková, pěvecká souputnice Vlasty Grycové a hudební publicistka Helena Bretfeldová. Na maminku zavzpomínala i její dcera a pokračovatelka hudebního rodu houslistka Anna Přikrylová.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.