Oprášené nahrávky

13. duben 2021

Poslechněte si archivní nahrávky a přeneste se do dob minulých na moravsko-slovenské pomezí. Odtud pochází a písně svého kraje interpretují zpěvačky Anna Kománková z Javorníku, Vlasta Grycová ze Strání-Květné, zpěvák Lubomír Málek z Korytné či legendární primáš Samko Dudík z Myjavy.

Vlasta Grycová byla v mládí zpěvačkou Hradišťanu, kam si ji jako patnáctileté děvče vybrali vůdčí osobnosti kapely Jaroslav Staněk a Jaroslav Čech. Mimo to byla sólistkou Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, stejně jako krajan Lubomír Málek, primáš Olšavy. V pořadu Na pěknú notečku se představí právě ve spolupráci s rozhlasovými muzikanty.

Samko Dudík ovlivnil generace nastupujících muzikantů – dokládá to nahrávka sady písní, kterou měl ve svém repertoáru, v podání Ľudovej hudby Kopaničiar z Myjavy. Mezi ukázkami známých osobností zazní i nahrávka Dagmar Machalové-Klímové z Březové z roku 1955, která jasně dokládá zpěvní styl, o němž si dělal nadšené poznámky již Leoš Janáček, když v roce 1899 Březovou navštívil.

Spustit audio