Pralinky s příběhem ve Valmezu, babybox na Vsetín a světově úspěšní hasiči. Dobré zprávy ve zkratce

Týden v kraji přinesl spoustu dobrých zpráv, některé vám nabízíme.

Více než desítka lidí s handicapem najde uplatnění v nové pralinkárně ve Valašském Meziříčí. Jako sociální podnik ji založila tamní Diakonie. O práci v pralinkárně je podle ředitelky Diakonie Zdislavy Odstrčilové velký zájem.

Nové zázemí pro trénink atletických disciplín dostali školáci ze Základní školy Ohrada ve Vsetíně. Do obnovy více než 40 let starého hřiště investovala radnice bezmála tři miliony korun. Žáci teď mohou trénovat na nové běžecké dráze. Podle místostarostky Simony Hlaváčové z KDU-ČSL přibylo i doskočiště pro skok daleký.

Letošní kroměřížský vánoční strom roste v ulici Pod Barbořinou. Na Velkém náměstí se rozsvítí už na konci listopadu. Smrk ztepilý městu věnují majitelé pozemku. Jehličnan měří asi 18 metrů a starý je třicet pět let.  Rozsvícení vánoční stromu a celé městské výzdoby plánuje radnice na 29. listopadu. 

Kroměřížský vánoční strom

Na dostavbu kostela svatého Ducha ve Starém Městě na Uherskohradišťsku se ve veřejné sbírce vybralo téměř 320 tisíc korun. Výtěžek pomůže zaplatit nový svatostánek, který připravuje akademický sochař Otmar Oliva. Kdy bude hotový, upřesňuje staroměstský farář Miroslav Suchomel.

Profesionální hasiči Zlínského kraje patří ke světové a evropské špičce ve sportovním výběhu do schodů i disciplíně Nejtvrdší hasič přežije. Úspěšnou letošní sezónu završil stříbrem na světových hasičských hrách v Chungju v Jižní Koreji Jan Haderka ze Zlína, který přidal i zlato.

Hasičské medaile

Chropyně na Kroměřížsku bude mít na konci roku vyměněné veřejně osvětlení na území celého města. Celkem jde o téměř čtyři stovky lamp s technologií LED. Výměna osvětlení začala loni. Přijde na dvanáct milionů korun, upřesnila starostka Věra Sigmundová z ČSSD.

Ve Zlínském kraji už bude brzy pět babyboxů.

Před koncem roku chystají instalaci ve vsetínské nemocnici. Vytápěná schránka umožňuje matkám anonymní odložení novorozeného dítěte. Ve zlínské nemocnici už mají babybox jedenáct let. Zachránil dvě holčičky.

Ve Zlínském kraji fungují babyboxy ve Valašském Meziříčí a také kromě Zlína v nemocnicích v Kroměříži a Uherském Hradišti. Miminka se v nich objevila zatím pětkrát, vždy to byly holčičky.

autoři: Tomáš Fránek , pes , Gabriela Hykl
Spustit audio

Související