Poznej sílu prevence. Cesta ke zdravému životu aneb Jak zůstat fyzicky i mentálně dlouhodobě fit

11. březen 2024

Zdraví hraje hlavní roli naší radioporadny. Co jíst, kolik hodin spát, jaké přístroje mít ideálně doma, pro jistotu tlakoměr a teploměr nebo i nějaké léky? A které pohybové aktivity jsou důležité? Pozvání přijali studenti lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Kateřina Bukáčková a Tomáš Pavelka. Doprovází je Hana Střítecká z Ústavu preventivního lékařství LF UK HK. 

Mnohokrát slýcháme, že je prevence je důležitá, že existují preventabilní onemocnění, preventivní opatření a že se máme chovat preventivně, abychom zůstali zdraví. Co to ale presně znamená?
Už studenti medicíny se potkávají se spoustou lidí, kteří od lékařů, zdravotníků, nutričních terapeutů či psychologů očekávají, že vyřeší problémy za ně. Základem prevence ale je, aby si každý z nás uvědomil, že jde o naše vlastní zdraví a každý sám za něj nese plnou odpovědnost.

Tomáš Pavelka, Kateřina Bukáčková a Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ve chvíli, kdy si toto uvědomíme, můžeme již postupovat úplně jasně podle svých vlastních potřeb s pomocí výše zmíněných odborníků.

Čtěte také

Naprostý základ, který by skutečně měl vyřešit každý z nás co nejdříve, je vyvážená a pestrá strava, doplněná pravidelným pohybem. Nesmíme rovněž zapomenout na regeneraci organismu, jakou je kvalitní a dostatečný spánek. Naše tělo musí mít šanci i dostatečně relaxovat, vnímat signály vlastního těla aneb najít si čas na sebe a na vykompenzování každodenního stresu.

Proto se studenti medicíny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové (LFUK v HK) za podpory Ústavu preventivního lékařství LFUK v HK rozhodli uspořádat edukativní bezplatnou akci s názvem „POZNEJ SÍLU PREVENCE". Vedle přednášek zde nebudou chybět ani workshopy a praktické informace a měření základních fyziologických veličin v rámci mini veletrhu.

Čtěte také

Hned prvním tématem, které bude zmiňované a široce diskutované je strava. Pokud chcete ubrat pár kil, zlepšit svoji výživu, určitě se na kvalitu svého jídla zaměřte. Velké množství onemocnění vzniká právě z chybné stravy. U nás jíme velké množství uzenin, pečiva, tučných a mastných jídel.

V kombinaci s kouřením, alkoholem či sedavým způsobem života může chybná strava vést až k nádorovému onemocnění střev, které patří k jednomu z nejčastějších onkologických onemocnění v České republice.

Ohledně zdravého stravování, respektive vyjasnění některých mýtů o (ne)zdravé výživě, bude přednáška od Institutu moderní výživy a zároveň workshop od Fér potraviny a Kalorických tabulek, kde si prakticky můžete vyzkoušet aplikace, která vám usnadní nákup kvalitnějších potravin nebo pomůže v hlídání denního příjmu celkové energie či jednotlivých živin.

Lidi choďte!

Čtěte také

Následovat bude velice aktuální téma, kterým je pravidelný pohyb. Pohyb není jen o tom, abychom každý den běhali a chodili do posilovny, ale základem je najít si činnost, která nás baví a tu dělat pravidelně a s rozumem. Nejzdravějším pohybem je chůze. V dnešní době automobilů, ale i třeba elektrokoloběžek spousta lidí přestává chodit, a to je špatně. Můžete jít třeba do a z práce a sami uvidíte, jak velký efekt to má na vaše zdraví.

Na bolest zad v ordinaci lékaře si stěžují mnozí z nás. Důvod?
Až na výjimky sedavý způsob života a nedostatek pohybu. Pokud i vás bolí záda nebo máte nějaký problém s pohybem, určitě by vás mohla zaujmout přednáška od paní docentky Danieli Stackeové. Jako model uvědomění si, kam až možnosti sportovní aktivity sahají bude přítomný pan Patrik Kincl, český profesionální zápasník smíšených bojových umění. Na workshopu si můžete rovněž zkusit zacvičit a naučit se tak starat o svá záda.

Základem prevence je zdravý životní styl

Ne nadarmo se říká, že ve zdravém těle je i zdravý duch. Tedy nejde jen o stravu a pohyb, ale i o kvalitní spánek. Lidé, kteří si dopřávají dostatek kvalitního spánku jsou chytřejší, zdravější, šťastnější a dosahují vyšších fyzických i psychických výkonů. Podrobnosti o tom, jak moc je spánek nezbytný pro regeneraci a jaké chyby nejčastěji děláme při spánkové periodě se dozvíte v přednášce doktora Vratislava Sedláka.

Čtěte také

Samozřejmě nesmíme zapomenout na prevenci duševních onemocnění. Nárůst psychických onemocnění v populaci je prokazatelný, ale naštěstí významně dnes stoupá i kvalita diagnostických a terapeutický přístupů k těmto potížím. Podívejte se kolem sebe, do své rodiny, na své kamarády, spolupracovníky.

Minimálně v jedné z těchto skupin vždy najdete někoho s psychickým diskomfortem. A je potřeba o tom mluvit a těmto lidem pomoci. Není to totiž jen „o zmatení mysli", ale je to taky o celé řadě somatických poruch, které tyto stavy provází (bolest, dušnost či neurastenie). A právě tady významně funguje metoda prevence rozvoje a nástupu duševních chorob, duševní hygiena.

Zanedbané emoce nosí s sebou nemoce

Je nezbytně nutné najít si prostor sám na sebe, na své potřeby, nespěchat, cvičit jógu, meditovat a smysluplně odpočívat. Jedním z racionálních doporučení je nekumulovat v sobě emoce, ale vnímat je a pracovat s nimi. Pokud byste chtěli více zjistit o duševním zdraví a jeho prevenci máme pro vás připravené dva workshopy.

Čtěte také

Jak říká jedna z lidových moudrostí: „zanedbané emoce nosí s sebou nemoce“. V rámci akce Poznej sílu prevence bude mít výše zmiňované workshop organizace Nevypusť duši.

Je potřeba si uvědomit, že tohle za mě neudělá žádný lékař či jiný odborník, ale musíme každý začít sám za sebe. Ve chvíli, kdy nám je předepsána dieta a nasazeny léky už může být v mnoha případech pozdě.

Zveme vás v pondělí 18.3. 2024 na akci s názvem „Poznej sílu prevence". Akce bude probíhat v areálu fakultní nemocnice ve výukovém centru LFUK v HK. Určitě si vyberete v rámci přednášek a současně probíhajících workshopů. Nebo můžete zvolit stanoviště, které vám umožní změřit si vaše tělesné složení (Inbody), podívají se na váš postoj (pedoscan) či nabídnou možnosti odvykání kouření.

Tomáš Pavelka, Kateřina Bukáčková, Hana Střítecká a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vše je přístupné zcela zdarma. Na workshopy je potřeba se z kapacitních důvodů přihlásit dopředu pomocí online formulářů. Bližší informace i odkazy na přihlašovací formuláře jsou na stránkách Lékařské fakulty HK UK.

Přestože se jedná o první ročník, podpořilo úsilí studentů a Ústavu preventivního lékařství LFUK v HK nejen město Hradec Králové, ale i Královehradecký kraj a velká spousta odborníků právě z oblasti prevence.

Celou radioporadnu o prevenci si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související