Požár ve Zlíně je pod kontrolou, hasiči ale zůstanou na místě až do rána

9. leden 2013

Hasiči už mají pod kontrolou požár bývalého areálu Baťa Zlín. Jsou ale stále na místě a dohašují. Koncentrace čpavku už nejsou tak vysoké. Evakuované děti se proto mohly vrátit zpět do školek, většinou jsou ale už v tuto chvíli doma. Až do rána bude zasedat krizový štáb města. Uvažuje se o tom, že by se část jednotek záchranářů mohla vrátit zpět na základnu.

Hasiči už pronikli do části silně zakouřeného objektu. Přímo k epicentru požáru se ale ještě nedostali. Stále totiž přetrvává nebezpečí, že se zřítí část starší ze dvou zasažených budov. Statik proto průběžně kontroluje viditelné stavební konstrukce. Ve městě už také pominuly nebezpečné koncentrace škodlivin v ovzduší.

Členy krizového štábu magistrátu i hasiče ve všech jednotkách teď střídají čerstvé posily. Štáb má pohotovost až do ranních hodin:

„Město jako takové v součinnosti městské policie, státní policie řídí dopravu a lokálně omezuje vjezdy a podobně podle potřeb hasičů,“ upřesňuje náměstek primátora Ondřej Běták a dodává:

„A samozřejmě jsme povinni zásobovat hasiče jídlem, pitnou vodou a dalšími technickými prostředky podle požadavků velitele zásahu.“

Podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila nyní významně pomáhají i jednotky z Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

„Takže na místo dorazilo i velkokapacitní čerpadlo, které po instalaci na vodní hladinu Dřevnice začalo zásobovat zasahující jednotky. Jednotky v průběhu dne pronikly nezasaženou částí objektu do jednotlivých podlaží a snaží se co nejvíce přiblížit k prostorům hoření.“

Záchranáři už naznačili, že pokud se jim bude dařit jako doposud, mohli by v noci snížit počet zasahujících jednotek. Podle odhadů hasičů byla požárem zcela zasažena třetina objektu, zbylé části zamořil kouř a zplodiny.

Konec zásahu si zatím Netopil netroufá odhadnout: „Je patrné i pouhým okem, že došlo ke snížení intenzity toho požáru a vývinu kouře z toho zasaženého objektu, ale rozhodně ten zásah teď není v takové fázi, že bychom mohli nějakým způsobem definovat jeho časové ukončení.“

autor: rv
Spustit audio