Pomohla kamarádce z pětky na dvojku. Program založený britskou královskou rodinou ocenil studenty z Otrokovic i Zlína

16. prosinec 2018

Vzdělávací program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu letos dokončilo na 700 českých žáků a studentů.

Jedná se tak o rekordní počet mladých lidí u nás, kteří v rámci jednoho roku převezmou jedno ze tří ocenění pro absolventy tohoto programu.

Jednou ze škol, jejíž studenti převzali 11. prosince tento prestižní certifikát, se stala i Střední průmyslová škola Otrokovice. Za tuto školu převzala své ocenění například Vendula Geržová. 

Otrokovice jsou první v zemi. Seniory ve městě vozí elektrorikša řízená studenty gymnázia

Elektrorikša v Otrokovicích

Ve světě je do projektu cyklistika v každém věku zapojeno celkem 38 zemí, Otrokovice jsou prvním městem v Česku.

„Rozhodně jsem si zlepšila fyzickou kondici. V oblasti dobrovolnictví jsem se věnovala matematice, konkrétně jsem doučovala svoji spolužačku, které jsem pomohla zlepšit průměr z pětky na dvojku,“ uvedla studentka.

Jednou z nejnáročnějších částí pro ni byla expedice. „Ven chodím často, ale tohle pro mě byla úplně nová zkušenost. Samotná expedice se povedla daleko líp, než jsem čekala, byl to zážitek. Už se těším na další,“ uvedla.

Z kraje certifikát převzali i studenti zlínské Obchodní akademie.

V České republice program funguje od roku 1995 a v současné době je v něm zapojeno 3500 studentů, a to v rámci téměř 200 dětských domovů, středisek volného času a základních, středních a vysokých škol

Účastníci se věnují hned několika oblastem zároveň – sportu, rozvoji talentu, dobrovolnictví a dobrodružné expedici. Za celou myšlenkou stojí princ Philip, manžel královny Alžběty II., který se v 50. letech minulého století rozhodl tímto způsobem rozvíjet mladé lidi na britských školách, pro velkou oblibu se ale program rychle rozšířil do celého světa.

Spustit audio

Související