Pomazánka z lilku
Staří Řekové nazývali lilek jablkem bláznů. Konzumace syrového lilku skutečně působí na psychiku, může za to solanin, před kterým nás ochrání tepelná úprava této chutné a zdraví prospěšné zeleniny. Apetýt vám přináší recept na pomazánku z lilku.
Co budete potřebovat?
- 1 lilek
- 1 cibuli
- 4 zmražená rajčata
- 3 stroužky česneku
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- šťávu z limetky
- čerstvou petržel
- sůl
- olej na smažení
Postup:
- Neloupaný lilek propíchneme na několika místech vidličkou a vložíme do trouby rozehřáté na 190 stupňů, pečeme do změknutí asi půl hodiny. Je dobré zeleninu občas otočit, upečení poznáme i podle hnědé barvy slupky.
- Připravíme si rajčata, ideální je použití celých zamražených rajčat, když je dáte pod horkou vodu, dají se jednoduše oloupat i nakrájet.
- Na oleji si usmažíme cibulku, přidáme česnek a necháme na pánvi rozvonět.
- Z upečeného lilku po vychladnutí lžící vyškrábeme dužinu, vmícháme rajčata a vysmaženou cibulku s česnekem, osolíme, opepříme a vše rozmixujeme.
- Dochutíme šťávou z limetky, solí a čerstvou nasekanou petželkou a přidáme olivový olej, dobře promícháme.
- Podávám ideálně s opečným toustem nebo celozrným pečivem a zeleninovým salátem.
Související
-
Závin s kysaným zelím
Čtvrteční Apetýt nabídne recept na slaný závin s kysaným zelím. Je vhodný na svačinu nebo večeři. Vyzkoušejte ho!
-
Rajská polévka s řeřichou
Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka