Pomalá smrt pro jasany. Choroba zlikvidovala pět tisíc arcibiskupských stromů na Kroměřížsku

Je to nejvyšší číslo za desítky let. Houba chalara fraxinea se šíří vzduchem a není proti ní ochrana. Napadá pouze jasany. Stromům oslabí kořeny a ty pak padají.

Přes pět tisíc jasanů loni zlikvidovala na Kroměřížsku Arcibiskupským lesům a statkům choroba známá jako chalara fraxinea.

Jaromír Beran, hajný v kroměřížském polesí uvedl, že chalara napadá v lokalitě jasany na zhruba šestnácti stech hektarech lužního lesa.  

„Ta houba zničí kořeny, strom uschne,“ uvedl Beran. Jasany ještě donedávna v lužních lesích v polesí Kroměříž až 90 procent veškerého zalesnění.

Lesníci kvůli chorobě v lužních lesích na Kroměřížsku v posledních letech zcela přestali vysazovat nové jasany. Nyní vysazují především dub s lípou.

Chalara před časem napadla také jasany podél cyklostezky z Kroměříže do Kvasic. Správcem dotčeného porostu jsou Lesy ČR, které na místě loni a letos pokácely několik tisíc vzrostlých stromů. Kvůli nemocným stromům, které ohrožovaly uživatele cyklostezky, ji město loni muselo nejméně třikrát dočasně uzavřít.

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc vysadí letos na jaře v lesích v Olomouckém a Zlínském kraji téměř pět milionů mladých stromů. Loni jich bylo přes tři miliony. Nákup sazenic přijde podnik na 40 až 50 milionů korun.

Arcibiskupské lesy a statky obhospodařují 42 500 hektarů lesa, především v Olomouckém a Zlínském kraji.

Chalara fraxinea - jde o houbu, která byla do Evropy zavlečena pravděpodobně z Asie. Evropské jasany se tak staly jedním z nejohroženějších druhů stromů v Evropě. Největším problémem celé této nemoci je to, že se šíří vzduchem. Předpokládá se, že jeden strom dokáže nakazit další ve vzdálenosti až několika kilometrů.

Jasan napadený houbou Chalara fraxinea
autor: pes
Spustit audio

Související