Policisté nosí do restaurací a hospod pivní podtácky. Jste zvědaví proč?

22. červen 2016

Královéhradecká krajská policie vyrazila do boje proti řidičům, kteří za volant sedají pod vlivem alkoholu. Muži zákona ale na provinilce nečekají u silnic, naopak vyráží přímo do restaurací a hospod. Tam v rámci kampaně „Když piju, neřídím." rozdávají pivní podtácky. V Královéhradeckém kraji totiž každoročně přes 200 nehod zaviní opilí řidiči a policisté chtějí tímto způsobem nepříjemné statistiky změnit.

„Dobrý den, já vás zdravím. Jak jsme se dohodli, já jsem vám přivezl ty podtácky v rámci naší preventivní kampaně „Když piju, neřídím." Jestli byste byl tak laskav a v rámci vaší restaurace byste to mohl používat," říká Jan Čížkovský z královéhradecké policie.

„Určitě, vypadá to moc pěkně. Rozmístíme to tady na stoly a na zahrádku. Doufejme jen, že si z toho lidé vezmou nějaké ponaučení," říká k pivním táckům od policie provozovatel jedné z královéhradeckých restaurací v blízkosti městských lesů a jednoho rybníka Martin Jahelka.

„Líbí se mi to, ale hlavně aby to splnilo ten účel. Prostě lidé jsou všelijací. Nápad je to určitě výborný. Teď jen aby se ti lidé nechali poučit," dodává Martin Jahelka.

Čtěte také

A setkává se s tím, že by si někdo dal pivo a jel?
„Auta nehlídám, ale říkám, kolaři přijedou a pivo si dají," vysvětluje Martin Jahelka.

Bude mít kampaň dobrý účinek?
„Nevím. Myslím si, že mladí se tomu budou smát. A starší si z toho určitě vezmou příklad," doufá Martin Jahelka.

Policisté nosí do restaurací a hospod pivní podtácky. Jste zvědaví proč?

Pivní podtácky s policejní tématikou donesl do restaurace policista Jan Čížkovský.

Co je přesně účelem celé akce?
„Zasmějí se třeba i tomu vtipu na zadní straně podtácku. A tím si nějak tak ukotví informaci. Účelem kampaně je, aby si lidé rozmysleli, když jsou v restauraci na pivu, aby nesedali za volant vozidla nebo za řidítka motocyklu. A když se budou smát a tím si to zapamatují, tak proč ne? Proč by se nemohli smát," říká Jan Čížkovský.

V Královéhradeckém kraji zastihneme denně průměrně osm řidičů pod vlivem alkoholu.Jan Čížkovský, Policie ČR

Alkohol za volantem v Královéhradeckém kraji. Je to veliký problém?

„Je to problém, ale současně je to naše i kolegů z dopravní policie, je to i priorita. Snažíme se s tímto nešvarem bojovat. Především prováděním silničních kontrol. Za rok 2015 bylo provedeno více jak 150 tisíc dechových zkoušek u nás v kraji. Co se týká dalších statistik, když jsem to propočítal, tak to vychází zhruba průměrně, že u nás v Královéhradeckém kraji zastihneme denně 8 řidičů pod vlivem alkoholu," dodává Jan Čížkovský.

Policisté se na alkohol za volantem ještě více zaměří během letních prázdnin.

Policisté nosí do restaurací a hospod pivní podtácky. Jste zvědaví proč?
autor: ova
Spustit audio