Polévka ze zeleného hrachu

V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se totiž dochovala ve své době slavná kuchařská kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně i v časech Johanna Gregora Mendela.

Pusťte se s chutí do jídla, které je se slavným genetikem snad nejvíce spojeno – polévka ze zeleného hrachu.

Dobový recept zní následovně:

  1. Dej do kastrolu 6 dkg čerstvého másla, 1 l zeleného očištěného hrášku, něco zelené petržele, na hrot nože cukrové mouky, ½ oloupané cibule, 10-15 dkg syrové šunky, trochu soli, trochu polévky a nechej vše do měkka dusit.
  2. Pak šunku, cibuli a petržel odstraň a měkký hrách prolisuj sítem a postav stranou.
  3. Nyní udělej z 5 dkg másla a 5 dkg mouky bledou zásmažku, tu zamíchej do prolisovaného hrášku, zalij 1,5 l hovězí polévky nebo vody a nechej několik minut povařit.
  4. Pak seber pěnu a zamíchej do polévky 1/10 l smetany a 2 dkg čerstvého másla.
  5. Do polévky dej vysmažený hrášek nebo na kostky krájenou, na másle usmaženou žemli.

Související