Pojízdné prodejny jsou pro některé obyvatele malých obcí jedinou šancí jak nakoupit v místě bydliště

18. duben 2023 08:13

Pojízdné prodejny mají v Česku svůj hlavní boom za sebou. Nejrozšířenější byly ve druhé polovině minulého století. I dnes je ale o jejich služby zájem. Především v odlehlých obcích, bez vlastního obchodu a se špatnou dopravní dostupností. 

Pojízdná prodejna, především s masem a uzeninami, právě přijela do Stanovic na Trutnovsku, obce vzdálené asi 5 kilometrů od Dvora Králové nad Labem.

Čtěte také

Žije tady pět desítek obyvatel, jednou z nich je Marta. Pojízdný obchod zajíždí do Stanovic jednou týdně, Marta je pravidelnou zákaznicí. „Nemám auto ani řidičák, takže je to pro mne důležité. Mají i pečivo, takže jsem spokojená.“

O několik minut později je prodejna v obci Kuks. Zajíždět sem začala po uzavření kamenného obchodu. Na nákup tady čeká několik lidí. „Co si dáte dobrého?

Třeba Štefan sem chodí nakupovat jen občas. Dnes si domů kromě tlačenky odnáší i vinnou klobásu nebo jitrnici. „Samé dobré věci, vyzkoušejte to.

Čtěte také

Zákazníky obsluhují dvě ženy, jednou z nich je spolumajitelka Romana Petrásková. Podle ní je zájem o služby pojízdné prodejny větší než dřív. „Volají si starostové, jestli bychom do jejich obce nezajížděli, že by tam měli lidé zájem.

Dnes mají 22 zastávek, týdně prodejna navštíví zhruba sedm desítek obcí. Zákazníků prý přibývá. „Je spousta nových lidí. I na těch místech, kde jsme jezdili, přibývají noví zákazníci.

Nákladní auto v Kuksu balí a míří do další obce. Z ní už si zákazníci volali, prodejna má totiž zrovna 20 minut zpoždění. Domů se posádka dostane až po šesté večer.

Spustit audio

Související