Pohankovo - oříškové rohlíčky (bezlepkové) (od Ing. Barbory Hernychové)

Suroviny: 250 g pohankové mouky, 210 g másla, 70 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g mletých lískových oříšků, třtinový a vanilkový cukr na obalení

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme odležet několik hodin (ideálně přes noc). Z těsta vytvoříme válečky o průměru cca 3 cm, ze kterých odkrajujeme a formujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme na 180°C 15-20 minut. Ještě teplé obalujeme rohlíčky v cukru. Po 3 dnech jsou rohlíčky vláčné a rozplývají se na jazyku.

autor: Jana Házová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.