Pohanka se sušenými houbami. Výborná příloha k masovým pokrmům
Recept pochází se Slovinska, kde jde o velmi rozšířenou potravinu a bez ní si nejde představit třeba jen jeden týden. Vaří se na mnoho způsobů. O pohance se říká, že je jako kartáč na zanesené cévy.
- 1 ½ hrnku neloupané pohanky
- 3 hrnky vařící vody
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- ½ bobkového listu
- hrst sušených, předem namočených hřibovitých hub
- ½ lžíce majoránky
- mletý pepř, sůl
- 1 hrnek = 250 ml
Na oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme namočené houby, které jsme před tím mírně vymačkali a překrájeli na menší kousky a chvíli podusíme. Pak přidáme majoránku, bobkový list a propláchnutou pohanku. Promícháme, zalijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme cca 20 minut, dokud se voda nevsákne a pohanka nezměkne. Na závěr podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme jako přílohu k masovým, drůbežím či zeleninovým pokrmům.
Obměna: Přidáme-li do takto upravené pohanky podušenou zeleninovou směs a povrch tohoto pokrmu posypeme nastrouhaným sýrem a petrželkou, máme výborné pohankové rizoto.
Někdy stačí podle našeho návodu pohanku připravit a před podáváním posypat rozehřátými škvarky nebo rozpálenou slaninou a se zeleninoými saláty máme zdravý, ale též velmi chutný oběd.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.