Podívejte se. V Luhačovicích začaly opravy kolonády i haly Vincetka

Lázně Luhačovice zahájily revitalizaci kolonády, haly Vincentka i dalších objektů v lázeňském areálu.

Objekty získají původní podobu, postaveny byly na přelomu 40. a 50. let minulého století podle projektu architekta Oskara Poříska. Projekt si vyžádá asi 104 milionů korun, z toho evropská dotace by měla činit přes 98 milionů korun, řekl výkonný ředitel lázní Jiří Dědek.

Práce začaly před týdnem, obnova haly Vincentka by měla být hotova na začátku léta příštího roku, kolonáda by se po revitalizaci měla veřejnosti otevřít v říjnu.

"Kolonáda již řadu let neplnila vůbec roli přirozeného místa setkávání a korza plného života. Naštěstí v mezidobí město investovalo do třídy dr. Veselého, které se novým korzem stalo. Ani v době rekonstrukce tak neomezíme návštěvníky lázní a areálu," uvedl generální ředitel společnosti Eduard Bláha.

Kolonáda i Jurkovičův vodoléčebný ústav se slunečními lázněmi. Podívejte se, jak se Luhačovice změní

Nová podoba vodoléčebného ústavu s přilehlými slunečními lázněmi v Luhačovicích

Lázeňský areál v Luhačovicích čekají opravy za více jak dvě sta milionů. Obnovy se dočká kolonáda, hala s vincentkou i vodoléčebný ústav se slunečními lázněmi.

Rekonstrukce podle jeho slov nepřinese zásadní vizuální změnu. "Budova se vrátí do svého plného lesku, než začala chřadnout, nikdo nebude na dlažbách zakopávat, vše bude nové, rovné, v krásných materiálech," uvedl Bláha.

V hale Vincentka již nyní stavbaři osekávají sloupy až na beton a odstraňují dlažbu. "Z památkového hlediska jsou důležité repase sloupů, restaurování vitráží," uvedl Dědek. Hala se kromě místa pitných kúr stane také kulturním centrem, vznikne tam interaktivní výstava o historii luhačovických minerálních vod.

Opravy kolonády v Luhačovicích začaly

Na kolonádě se změní zejména její střed u bývalého pramene Amandka, střecha kolonády bude v daném místě prosklená, jak to bylo v původním projektu. Do původního pítka bude přiveden pramen Vincentka. Změní se také osvětlení kolonády. "V noci i s hudebním podkresem získá zcela jinou náladu, z pouhého přístřešku a krytého chodníku a úkrytu před slunečním svitem se zase stane korzem plným života," uvedl Bláha.

Lázně investují také do úprav malých obchodů na kolonádě. "Na místě některých budou gastroprovozy, aby tam život skutečně tepal," uvedl Bláha.

Opravy kolonády v Luhačovicích začaly
zdroj: ČTK

Související