Počet telefonních automatů v Česku se od příštího roku sníží, na jihu Moravy jich zůstane asi sto

Telefonní automaty postupně mizí z českých obcí a měst a příští rok se tento proces ještě zrychlí. Společnost O2, která státem dotované telefonní budky provozuje, totiž podle rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu od nového roku sníží jejich počet na míň než polovinu současného stavu.

V celé zemi jich zůstane asi 1 200. V době mobilních telefonů automaty využívá jen minimum lidí. A málokdo si vzpomene, kdy z budky telefonoval naposled.

V České republice je teď asi 4000 veřejných telefonních automatů. 2600 z nich provozuje společnost O2 povinně v rámci takzvané univerzální služby, kterou stát dotuje. Na jeden automat to dělá asi 9 tisíc korun ročně.

„Provozujeme automaty v obcích do 400 obyvatel a tam, kde není dostatečně silný mobilní signál. Od příštího roku bude povinnost univerzální služby platit v obcích do 200 obyvatel. Takových budek je necelých 1 200,“ vysvětluje mluvčí operátora Lucie Jungmannová. Na jižní Moravě je teď asi 300 telefonních budek, od příštího roku jich v rámci univerzální služby zůstane jen stovka. Telefonní budky ruší O2 postupně už delší dobu. Jen loni jich z ulic zmizely dva tisíce.

„Snižování jejich počtu je v dnešní době, kdy téměř každý vlastní mobilní telefon, poměrně přirozené. Dalším důvodem k rušení jsou vysoké nároky na údržbu a boj s vandalismem,“ doplňuje Jungmanová.

Knihobudka i umělecké dílo

Staré telefonní budky slouží jako veřejné knihovny

Většina vyřazených budek končí v druhotných surovinách, některé ale slouží dál. Díky neziskovému projektu Knihobudky vznikly po celém Česku desítky veřejných knihovniček, kde si lidé můžou zdarma půjčit knihu.

Zajímavý projekt, ve kterém hraje hlavní roli telefonní budka, připravují ve Znojmě. Andrea Krejčí ze spolku Umění do Znojma navrhla v rámci městského participativního rozpočtu, aby se budka před galerií na nároží Kollárovy ulice a náměstí Republiky změnila v umělecké dílo.

Pro spolupráci získala výtvarníka Maxima Velčovského. „Nadhodil, že by svařil několik starých budek dohromady a byl by to takový pomník všem budkám, které postupně zanikají,“ vysvětluje Andrea Krejčí. Město Znojmo na projekt, který by měl být hotový do konce roku, vyčlenilo 300 tisíc korun. Než dílo vznikne, stávající telefonní budka zůstane v provozu.

autor: gaj
Spustit audio