Po osmdesáti letech jsme byli znovu na dně ... Macochy

22. září 2016

Páteční vysílání oblíbeného Apetýtu bylo zcela unikátní. Vysílali jsme totiž ze dna propasti Macocha v Moravském krasu. Zopakovali jsme tak 80 let staré vysílání, které uskutečnili redaktoři tehdejšího Radiojournalu v roce 1936. A to s dobovým mikrofonem.

V pátek uplynulo 115 let od okamžiku, kdy na dně propasti Macocha stanul, tehdy ještě jako student, pozdější objevitel mnoha tajů Moravského krasu Karel Absolon.

Český rozhlas Brno tuto památnou událost připomněl unikátním vysíláním přímo ze dna propasti. „Inspirací nám bylo několik fotografií z roku 1936, kdy se rozhlasu podařilo vysílat přímo ze dna Macochy. S tehdejší technikou dokázali naši předci přinést posluchačům přímo ze dna celý koncert,“ připomíná ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Ani dnes to není nic jednoduchého. „Macocha je hluboká 100 metrů, takže zvolit správnou technologii přenosu je malé kouzlo,“ dodává vedoucí provozu Martin Kozlovský. Ten zajišťuje technické detaily vysílání, které se uskutečnilo v pátek 23. září od 10 do 12 hodin.

Historicky první vysílání ze dna propasti Macocha v roce 1936

Rozhlas už nebude vysílat s pomocí vysílačky. Zvolí přenos prostřednictvím pevné linky. Ta však nemůže vést spletí Punkevních jeskyní. Bylo proto nutné připravit propojení tak, aby při instalaci kabelu technici dodrželi přísná pravidla ochrany přírody.

Dalším oříškem je ozvučení. V roce 1936 hrála (řečí dobového programu) „blanská městská dechová hudba a Jos. Válka“ přímo na dně u jezírka. Tentokrát se musí moderátorka Jarka Vykoupilová a její hosté spokojit s plochou u výstupu z jeskyní. A to znamená i vhodnou volbu rozmístění mikrofonů a jejich nastavení, aby zážitek z přenosu nekomplikovala ozvěna.

Účastníci reportáže ze dna Macochy a volné cesty podzemím v roce 1937. Zcela vlevo Karel Divíšek, třetí zprava Hugo Salm a druhý zprava Karel Absolon

„Hosty pro setkání jsme vybírali stylově. Petr Kostrhun z Moravského zemského muzea přiblížil právě osobnost Karla Absolona. A předtím psychiatrička Taťjana Horká mluvila o fobiích - to je pro hlubokou propast zajímavé,“ dodala dramaturgyně pořadu Zuzana Plíšková.

Technikům se podařilo znovu zapojit i muzeální mikrofon značky Marconi– současníka toho, který už na dně Macochy byl. Exponát Technického muzea v Brně je stále provozuschopný, jen bylo potřeba najít vhodný způsob propojení se současnými technologiemi.

Nejznámější portrét prof. Absolona, bez udání data (z archivu V. Absolonové a J. Rubína)

Výročí vstupu Karla Absolona na dno Macochy věnoval Český rozhlas Brno i další části vysílání. Posluchači uslyšeli mimo jiné originální nahrávku z roku 1952, v níž speleolog objevování podzemí přibližuje. Vy si ji můžete poslechnout celou v úvodu tohoto článku.

Spustit audio