Plýtvání jídlem je dnes běžné, proto vás naučíme, jak použít starý chleba
Před sto lety se jídlem rozhodně neplýtvalo. Dojedl se každý kousek chleba, než se upekl čerstvý. Dnes je to ale jinak.
Pokud nechováte králíky nebo slepice, které si něm ještě mohou pochutnat, často končí v popelnici. Ale i starší chleba se dá báječně využít. Například na chlebovou strouhanku.
Chleba jen nalámejte na menší kousky a rozmixujte. Použít se dá všude tam, kde strouhanka bílá, a ještě s ní můžete zahustit omáčku nebo guláš.
A výborné jsou z chlebové strouhanky také noky do polévky. Strouhanku smíchejte s vejcem, ochuťte solí a pepřem, přidejte prolisovaný česnek a čerstvé nebo sušené bylinky. Použít můžete majoránku a petržel. Vzniklou tuhou hmotu odkrajujte lžící a vkládejte do vroucí polévky. Chlebovou strouhanku je dobré mít vždy po ruce, šetří čas i peněženku. Tak ji vyzkoušejte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.