Plánovaný Skiareál ve Valašských Kloboukách má své příznivce, ale také odpůrce

28. červenec 2007

Bude ve Valašských Kloboukách nový Skiareál? Tak se ptají příznivci i odpůrci projektu tamní radnice. Ta se rozhodla vybudovat na místě dosluhujícího vleku na vrch Jelenovská moderní lyžařské středisko za desítky milionů korun. Slibuje si od toho zvýšení turistického ruchu v zimních měsících. V regionu ale znějí i hlasy, které jsou proti stavbě a to z ekonomických i ekologických důvodů.

Hlavně ekologové kritizují rozšiřování průseku sjezdovky a případné ohrožení lučních porostů. Jednateli Českého svazu ochránců přírody Miroslavu Janíkovi také vadí výdaje města, které považuje za vysoké. "Asi nejvíc nám vadí způsob přístupu ke strategickému plánování. Konkrétně to, jakým způsobem se vybírají priority, které chce město podporovat a do nichž chce investovat."

Z ekologického hlediska se odpůrcům nelíbí, že je na místě v plánu rozsáhlé odlesňování, čímž vznikne velký svah. "Máme velmi špatné zkušenosti s místními, kteří tam zničili před několika lety lokalitu mečíku střechovitého. Nikdo to tehdy nedokázal řešit. Na základě toho máme obavu, že pokud se budeme snažit, aby některé věci tam byly v souladu s ekologií tak nemáme záruku od města nebo lyžařů, že se tam zase něco takového nestane," vysvětluje ekolog Miroslav Janík.

Zástupcem radnice, která chce lyžařský areál ve Valašských Kloboukách za 50 miliónů korun rozšířit, je místostarosta Karel Šoman. Na námitku odpůrců, že cena je příliš vysoká, reagoval: "50 miliónů byla první a největší verze, kde bylo počítáno s rolbou za 8 milionů, se zázemím, s novou budovou za 15 milionů. Vstoupili jsme do jednání s rekreačním střediskem Jelenovská, které by šlo do této investice s námi. Nabídlo nám provozní budovy nahoře v horní stanici vleku. Takže dnes by to stálo zhruba od 20 do 30 miliónů."

Jak dále místostarosta Karel Šoman vysvětlil, součástí projektu není prodloužení stávající sjezdovky. S jejím rozšířením se počítá v horní části, kde vlek vede průsekem pro dopravní zařízení a tam vlek povede podle plánů čtyřicetimetrovým průsekem. "Jedná se o prvoles, kde v minulosti, ještě ve válečných letech, byly louky. Vypovídají o tom dobové fotografie," popisuje podrobnosti.

autor: rv
Spustit audio