Pivovarské muzeum v Hanušovicích nechává nahlédnout do dávné podoby hospody na Šeráku

28. duben 2024

Městečko Hanušovice v podhůří Jeseníků v Olomouckém kraji a pivo, které se tam vaří, k sobě patří už 150 let. Nejen dlouhé dějiny vaření piva z hor, ale také zajímavé artefakty z minulosti pivovarnictví a hospodské kultury si návštěvníci mohou prohlédnout v Pivovarském muzeu, které se nachází přímo před branou do dnešního pivovaru.

Počátky vaření piva, které dnes vzniká v Hanušovicích, najdeme kupodivu v nedaleké vesnici Kopřivná. Vše odstartoval muž patřící do vážené moravské pivovarské dynastie, sládek Josef Filip Adolf Müllschitzký. V Kopřivné působil jako pachtýř pivovaru a sládek a v letech 1867 až 1869 tam vystavěl rychtu a stal se rychtářem.

Základní kámen hanušovického pivovaru byl položen na jaře roku 1873. A právě před 150 lety, 25. 8. 1874 byla se vstupním kapitálem 200 tisíc zlatých založena veřejná obchodní společnost „Brauerei von Müllschitzky & Comp. zu Hannsdorf-Halbseit“. Kromě sládka Müllschitzkého byli mezi podílníky samé významné osobnosti z okolí. Ředitel hanušovické tkalcovny Karel Flandorffer, majitel továrny v Libině Antonín Breuer, někdejší sládek z Olomouce, obchodník Kupka, vídeňští obchodníci a majitelé realit Pavlína Zephyresku a Josef Frey. A chybět nemohli ani šumperští podnikatelé Oberleithnerové a další.

První várku vystavil sládek Müllschitzky čtyři dny před koncem roku 1874. V roce 1875 se podařilo vyprodukovat 15 900 hektolitrů piva, avšak v důsledku ekonomické krize došlo k poklesu výroby. V roce 1879 zakladatel a sládek Müllschitzky zemřel a na jeho místo nastoupil jeho syn Jan Pavel.

Pivovarské muzeum stojí hned u vjezdu do areálu, kde je i místní vyhlášená restaurace

V roce 1881 do společnosti vstoupil majitel statku v Šumperku a doživotní člen panské sněmovny, svobodný pán Karel Chiari, který společně s továrníky Oberleithnerovými postupně pivovar ovládl. Po modernizaci se podařilo opět zvýšit výrobu a pod tíhou konkurence zanikly dosavadní malé pivovary ve Velkých Losinách, v Úsově, v Šumperku, Loučné nad Desnou i v Javorníku.

Jedenáctistupňový Šerák

Za první republiky už byl pivovar v Hanušovicích třetím největším na Moravě. Po druhé světové válce byl znárodněn a pokračoval ve výrobě. Proslavil se zejména tím, že jako jeden z prvních pivovarů u nás uvedl na trh v osmdesátých letech jedenáctistupňové pivo Šerák, které se tu vaří doposud.

Po roce 1991 byl pivovar začleněn do společnosti Moravskoslezské pivovary, a.s. se sídlem v Přerově, zahrnující pivovary Hanušovice, Litovel, Olomouc, Opava, Přerov a Vsetín. Po roce 2000 se pak stal spolu s pivovary v Přerově a Litovli jednou z největších pivovarských společností u nás.

Exkurze do pivovaru byly i v minulosti velmi oblíbené. Proto bylo už před lety v Hanušovicích vybudováno návštěvnické centrum, které nabízelo základní pohled do historie pivovaru a představovalo některé artefakty z jeho minulosti.

Nová expozice hanušovického pivovarského muzea

Nová muzejní expozice s výčepem

Právě v souvislosti s výročím 150 let od zahájení činnosti pivovaru, 40 let od vzniku pivní značky Šerák a 50 let od prvního ročníku turistického pochodu Pivovarská čtvrtka, bylo otevřeno modernizované centrum pro návštěvníky a také nová expozice muzea.

Autoři v ní důkladně zmapovali vznik a vývoj hanušovického pivovaru od jeho počátku až do současnosti. Nechybí historická sbírka bednářského nářadí ani zcela zachovaný prvorepublikový výčep. Muzeum se rovněž věnuje zdejší legendární jedenáctce Šerák a již zmíněné Pivovarské čtvrtce. Součástí projektu je i světelná stěna složená z bezmála pěti set pivních lahví.

K vidění je i sbírka sklenic a pohárů

Pro návštěvníky je možné předem objednat i exkurzi přímo do pivovaru. Těch se ročně zúčastní přes osm tisíc návštěvníků, které zde seznámí s varnými postupy, surovinami a technologiemi. Pivovarské muzeum je otevřeno od úterý do soboty od 10 do 16 hodin.

Spustit audio