Písněmi jižního Valašska vás v cyklu Zpěvem k srdci provede CM Kašava

23. červen 2021

Cimbálová muzika Kašava se představila v mimořádném vydání cyklu Zpěvem k srdci. K přímému přenosu koncertu se totiž spojily hned tři rozhlasové stanice – Ostrava, Brno a Zlín.

Významná folklorní kapela zahrála pod primášským smyčcem Petra Krále a v plynutí koncertu se představili nejen kmenoví pěvečtí sólisté Lenka Mrlinová a Martin Peprník, ale jako hosté i dvě šikovné –náctileté zpěvačky a úspěšné účastnice celostátní soutěže Zpěváček Anna Mrlinová a Tereza Vítková.

Večer se nesl na lehké notě a v dobré atmosféře, primáš hýřil vtipem, na smeč nahrával průvodce večerem Jan Rokyta. Například když se Petra Krále zeptal, kolik CD nahráli v ostravském Studiu 1, zaznělo ve strohé odpovědi číslo tři. „No, spočítal bych to na prstech jedné ruky pracovníka na pile,“ reagoval Petr Král na další otázku, kolik CD nahráli v brněnském studiu.

Během tohoto svým způsobem netradičního přenosu došlo také na promluvu programových šéfů a dramaturgů dotčených rozhlasových stanic. A také se popřálo Jankovi Rokytovi k svátku.

Zaznělo také, že folklorní tvorba má tradici v rozhlasech v Brně i v Ostravě. „My jsme pokračovatelé. Tvůj táta (Jan Rokyta starší – pozn. red.) tu tradici tady vytvářel a my v tom musíme pokračovat, aby taková skvělá muzika, jako tady zní dnes, aby se dál natáčela a zněla živě,“ připomněl šéf programu ostravského rozhlasu Richard Piskala.

„Nejlepší folklór je ten živý. Protože jestli to bude jen z archivu, je to špatně. Takže kéž je oživován všemi směry – napříč žánry a pochopením. Písnička se musí zpívat, jinak není písní,“ poznamenal Jaroslav Kneisl, hudební dramaturg Českého rozhlasu Brno.

„Folklor když žije, tak žije a na vlny rozhlasu určitě patří,“ dodal Jiří Kokmotos, šéf brněnského programu, s tím, že už v červenci se příznivci lidové hudby mají na co těšit.

autoři: Jan Rokyta , František Tichý

Související