VIDEO: Podívejte se, jak čtyři cimbálové muziky hrají na přání v prvomájovém speciálu z Hodonína

29. duben 2021

Speciální vydání pořadu Na živú notečku si tentokrát můžete užít i na videu. Přes dvě a půl hodiny čisté radosti z hraní a zpívání předvedly v Hodoníně čtyři cimbálové muziky a jeden ženský sbor.

V Domě kultury v Hodoníně nádherně ladilo hned pět folklorních souborů – Cimbálová muzika Lašár z Velkých Pavlovic, Harafica z Uherského Hradiště, Friška z Kyjova, Horňácká cimbálová muzika Romana Sokola a veskrze chlapské muziky doplnil ženský sboreček Koňadra z Vracova.

S kapelami v Domě kultury Hodonín se diváci mohli živě spojit prostřednictvím facebookové události či komentářů na YouTube. Mohli pozdravit všechny v sále, nebo poslat konkrétní písničkövé přání.

Celým pořadem, který je složen ze tří částí, vás provázejí Jiří Kokmotos a Jaroslav Kneisl.

Představujeme účinkující

CM Friška z Kyjova

Mladá kyjovská muzika hraje především lidové písně z kyjovského Dolňácka, ale nevyhýbá se také dalším regionům. Kapela funguje od roku 2000. Dlouhé léta spolupracovala se souborem Kyjovánek. Kromě doprovázení souborů vystupuje i samostatně, a to na různých přehlídkách a festivalech, ale i na koštech vína.

Cimbálová muzika Friška ve studiu 7 Českého rozhlasu Brno

Ženský sboreček Koňadra z Vracova

Sbor vznikl ve Vracově na podzim roku 2014. Aktuálně jej navštěvuje 12 dívek a žen, které se společně věnují úpravě a interpretaci lidové písně, a to zejména z regionu moravského Slovácka.

Cimbálová muzika Lašár z Velkých Pavlovic

Muziku tvoří šestice mladých muzikantů, kteří se rozhodli obnovit a zachovat tradici v podobě cimbálové muziky ve městě proslaveném vínem a meruňkami. Jejich repertoár je různorodý, základem však jsou lidové písně z Moravy a Čech. Rádi si zahrají písně ze Slovenska či Maďarska. 

Horňácká cimbálová muzika Romana Sokola

Muzika se současným názvem vznikla v roce 2009. Repertoár je tvořen převážně písněmi z jejich rodného Horňácka. Vystupují samostatně, ale spolupracují i s ženským sborem z Velké nad Veličkou, mužským sborem z Kuželova, souborem Kuželovjan a dalšími.

Cimbálová muzika Harafica na Slavnostostech vína v roce 2006

Cimbálová muzika Harafica z Uherského Hradiště

Přes svou nedlouhou historii patří ke stálicím hradišťského folkloru. Muzika byla založena v roce 1999 jako další z mladých dětských cimbálových muzik při ZUŠ v Uherském Hradišti. V roce 2005 se muzika osamostatnila a rozhodla se nadále působit pod novým názvem – Harafica. Kapela má za sebou řadu zajímavých hudebních projektů. Tím posledním byla spolupráce s Janáčkovou filharmonií Ostrava, se kterou natočili autorský projekt Harafica Symphonic.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.