Pikantní fazolová polévka
Luštěniny, někdy opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni.
Čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B.
Pokud máte strach z nadýmání, stačí luštěniny přes noc namočit do vody, dobře propláchnout a vařit v nové vodě doměkka. V případě, že používáte luštěniny z plechovky, je důkladné propláchnutí rovněž důležité. Proti nadýmání pomáhají i bylinky – saturejka, tymián, majoránka či bobkový list.
Na fazolovou polévku budete potřebovat:
- 2 hrnky uvařených fazolí
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 menší cibuli
- 1 červenou papriku
- 1 středně velkou mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1–2 chilli papričky
- 2 bobkové listy
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 2 lžičky římského kmínu
- špetku kurkumy
- 1 a ½ lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup:
- V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme cibuli.
- Přidáme nakrájenou papriku, mrkev, řapíkatý celer, papričky a zvolna restujeme několik minut.
- Vmícháme česnek, rajčatové pyré, bobkový list, mletou sladkou papriku, římský kmín, kurkumu a minutu povaříme.
- Přilijeme vývar a uvařené fazole a zvolna vaříme dalších 20 minut.
- Poté dáme stranou přibližně třetinu polévky, rozmixujeme ji a poté vmícháme zpátky do polévky.
- V případě potřeby dochutíme solí.
- Podáváme s čerstvým koriandrem a lžící zakysané smetany.
Související
-
Polévka ze zeleného hrachu
V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně.
-
Zeleninová polévka s knedlíčky
O dobré polévce se říká, že je grunt. I proto jsme pro vás do dnešního dopoledního Apetýtu jednu povedenou vybrali. Hustá polévka zasytí a je to ideální varianta večeře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.