Pevnostní město Josefov má na záchranu chátrajících domů získat během 10 let přes půl miliardy korun

26. březen 2024 08:23

Zastupitelé Královéhradeckého kraje schválili dohodu, která má pro obnovu pevnosti v Josefově zajistit v příštích deseti letech přes půl miliardy korun. Peníze má dostat na základě smlouvy mezi Královéhradeckým a Ústeckým krajem, ministerstvy a také pevnostními městy Josefov a Terezín. 

Čtěte také

Celkem tato dohoda přidělí oběma městům 120 milionů korun ročně po dobu deseti let. Zastupitelé Královéhradeckého kraje už dohodu schválili.

„Je to prostě start běhu na docela dlouhou trať,“ popsala náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši, co vlastně podpis dohody bude znamenat. Na druhou stranu je to aspoň start po předchozím desítky let trvajícím přešlapování ve startovních blocích.

Zatímco ministerstvo kultury už svůj Havarijní program spustilo - a Jaroměř z něj chce zatím 45 miliónů korun na čtvercová kasárna a nemocnici - podmínkou vypsání dotace Ministerstva pro místní rozvoj je právě tahle dohoda. Pár podpisů zatím chybí, třeba Ústecký kraj by měl dát své razítko v dubnu, počítá se ale s tím, že do začátku léta peníze budou.

Čtěte také

Všechny teď čeká hromada práce, říká Martina Berdychová. „Teď si myslím, že budeme muset intenzivně pracovat na projektové přípravě. Protože velkým handicapem Josefova, ale i Terezína, je, že nemají projektovou přípravu na obnovu objektů.

Královéhradecký kraj je připravený Jaroměři přispět na spoluúčast na projektech ročně 50 miliony, starosta Jaroměře Jan Borůvka z hnutí ANO se přesto nevzdává myšlenky na to, že by se mohlo podařit získat i další státní peníze. Třeba od Ministerstva obrany. „Minulý týden jsem se dozvěděl, že armáda zpátky shání své bývalé objekty, které v minulosti opustila. Tak jsem napsal paní ministryni obrany dopis, kde jsem uvedl, že bych se s ní rád setkal a hovořil na téma případného využití našich čtvercových kasáren nebo bývalé nemocnice.

Město Jaroměř v minulosti odhadovalo, že na kompletní opravu Josefova budou potřeba miliardy korun, padaly sumy kolem pěti miliard. Teď by to tedy měla být částka výrazně menší. Co řeší?

Čtěte také

„Tato částka by nám měla dát čas. Měla by přispět k tomu, že nám nic nespadne, opraví se krovy a střechy, odstraní se havarijní stavy. A získáme čas k tomu, rozmyslet si pořádně a nějak koncepčně dát dohromady využití a fungování celého pevnostního města Josefov, říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Radost z konkrétního posunu má i bývalý ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová za hnutí ANO, která o peníze na záchranu Josefova bojovala v předchozích volebních obdobích. I samotná dohoda je podle ní důležitá.

„Takto začala i rekonstrukce hospitalu Kuks, podpisem dohody o partnerství s Ministerstvem kultury. A kam to Kuks dotáhnul vidíme dnes všichni. Zkrátka nějak se začít musí a já jsem za ten start velmi vděčná, uzavírá Klára Dostálová, v současnosti krajská zastupitelka.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související