Chátrající pevnost Josefov by se v následujících letech mohla dočkat oprav za stovky milionů korun

26. duben 2023 10:14

Meziresortní vládní komise se dnes bude znovu zabývat záchranou unikátního pevnostního města Josefov v Jaroměři na Náchodsku. Rozsáhlé komplexy budov, hradeb i podzemních chodeb ale už desítky let postupně chátrají a radnice na všechny potřebné opravy peníze nemá. Pomoci by měl stát. 

Čtěte také

Původně vojenská pevnost z konce 18. století je v Česku ojedinělou stavbou, která ovšem vyžaduje neustálou údržbu. Radnice v Jaroměři, pod kterou Josefov spadá, na celkovou obnovu pevnostního města peníze nemá a bez pomoci státu se neobejde.

Josefovskému Masarykovu náměstí vévodí empírový kostel Nanebevstoupení Páně. Hned vedle je opuštěná budova bývalé vojenské nemocnice. A přilehlá kasárna na tom nejsou o nic lépe. Oprýskaná omítka a rozbitá okna. Budova je opuštěná.

Největší ruch na náměstí je u trafiky pana Svobody. Co říká na stav těchto budov, je to přeci jen historická památka. „Jsou tady asi jen dva nebo tři lidé, kteří když si zde koupili nějaké objekty, tak na nich zapracovali a vložili do nich nemalé finance. Ale zbytek, tam to prostě vázne.“

Čtěte také

„Já žiji v Josefově celý svůj život, už 70 let, usmívá se pan Svoboda.

„Postupně si dovedu představit, že bychom dali do pěkných kabátů třeba fasády a okna objektů. Postupně bychom začali i sanovat, jak už dnes činíme, části hradeb, které nám padají, na náměstí v Josefově teď stojíme se starostou Jaroměře Janem Borůvkou z Hnutí ANO.

Těch budov, zdí a hradeb, všeho, co je zapotřebí opravit, je v Josefově opravdu velké množství. Ve výsledku bude jistě zapotřebí několik miliard korun.

Čtěte také

„To si dovedu představit, ne najednou nalít velký balík peněz, ale mohli bychom se pohybovat v desítkách či stovkách milionů korun ročně. Máme projekty a víme, do čeho máme peníze investovat. A takto bychom to mohli postupně realizovat, říká Jan Borůvka.

Je konečným cílem zatraktivnit pevnost Josefov pro turisty? Protože se jedná opravdu o unikátní město, které kromě Terezína, nemá v České republice obdobu.

„To je přesně naše myšlenka. Když přijdete na náměstí v Josefově, tak chcete vidět krásný kostel. Za námi je teď právě takzvaný velitelák, který už určitou rekonstrukcí prošel. Hned ten objekt vypadá atraktivněji, dodává starosta Jaroměře Jan Borůvka.

Vládní meziresortní komise se nezabývá jen opravou a záchranou Josefova na Náchodsku, ale také pevnostního města v Terezíně.

autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související