Petr Gazdík: Strašák povinné maturity z matematiky už působí. Rodiče raději volí kvalitní učňovské obory

10. květen 2019

Mají mladí lidé zájem učit se řemeslo? Které učební obory kraj zruší pro nadbytečnost? A jaké změny se chystají ve školství? Hovořila o tom se svými hosty Andrea Kratinová.

Jaké učební obory a kolik nových učňů a studentů střední školy a učiliště přijmou - o tom bude nově rozhodovat zřizovatel. Ve Zlínském kraji, podobně jako v jiných regionech České republiky, je to právě hejtmanství. Doposud o tom rozhodovali výhradně ředitelé škol. Změnu to ale přinese minimální, spolupráce mezi řediteli škol i krajem byla i doposud velmi úzká. Mluvili jsme o tom v pátečním rozhovoru. Novinka ale nemá podle náměstka zlínského hejtmana Petra Gazdíka z hnutí STAN mladé lidi omezovat ve studiu na středních školách nebo gymnáziích.

Petr Gazdík

„My přece se máme u těch studentů a žáků snažit je motivovat k tomu, aby měli co nejlepší výsledky. Aby postupovali. To, co chybí českému školství je právě prostupnost, to aby proč bych si nemohl zároveň, když dělám nějakou střední školu, třeba gymnázium, proč bych se zároveň s tím nemohl vyučit v nějakém oboru, abych měl výuční list třeba na obor zedník? Jako proč ne, když mě to baví. Proč bych nemohl být pekařem, když chci a nějakým systémem dalšího vzdělávání si to vzdělání dodělat,“ uvedl Gazdík.

Stát by měl podle něj motivovat studenty, aby na sobě co nejvíce pracovali a nikoli je nějakým způsobem utlumovat. „Jako je vás tady moc na maturitách, tak běžte na učiliště. Ale to, co budu považovat za zásadní změnu, je zákon o takzvaném duálním vzdělávání, který bude mnohem větší změnou a větším přínosem, než je ta současná změna, kdy věští z křišťálové koule. Zákon o prvcích duálního vzdělávání výrazně posílí spolupráci s firmami a umožní tomu školství reagovat mnohem rychleji a mnohem pružněji na potřeby pracovního trhu a firem, než je tomu teď,“ vysvětlil Petr Gazdík z hnutí STAN.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v přiloženém audiosouboru.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.