Pečete nebo máte rádi perník?

7. prosinec 2014

Snad vše o historii jeho výroby se dozvíte na náchodské výstavě "Krása s vůní perníku". Kromě toho tam uvidíte například na 150 dřevěných perníkových forem.

Víte o tom, že první bonbony byly malé perníčky, které si mohli dovolit jen ti nejbohatší? Nebo že kvalita perníku se měnila každý rok podle toho, jaká byla úroda obilí a jaké bylo množství medu?

To a mnoho dalšího se dozvíte na náchodské výstavě "Krása s vůní perníku".

Redaktorka Kristýna Štanderová si ji prohlédla v doprovodu kurátorky Blanky Nešetřilové.

My jsme dnes zvyklí, že perníky vykrajujeme vykrajovátky, na výstavě však uvidíte formy na parník.

"První formy na perník byly z pálené hlíny. Bohužel u nás se žádné takové formy nedochovaly. První formy máme dřevěné a jsou takovány kolem roku 1670", říká Blanka Nešetřilová.

Jak se liší staré formy od těch novodobějších?

"Ty staré formy jsou velmi pečlivě vyřezané, vyřezávaly je zruční řezbáři. Pak dochází ke zjednodušení řezby. Ty si už vyřezávali samotní mistři perníkáři."

Perník z těchto forem je již krásně zdobený sám o sobě. Zdobil se pak ještě nějak dál, jak jsme zvyklí dnes?

"Takto formované zboží se již většinou dál nezdobilo. Ale bílé, marcipánové zboží se malovalo tenkými dřívky namáčenými do barvy.

Staré perníkové formy mají takové motivy, které se dnes již příliš nepoužívají. Jaké se vyskytovaly nejčastěji.

Pohádka O kouzelné stolístce a srdci z perníku

"V 17. století to byly náboženské motivy či panovníci a světci. Pod vlivem módy třicetileté války to byli například jezdci na koni. V 18. a 19. století se dostává perník do lidových vrstech a objevují se nové náměty, například husar, panenka, panáček, koník či jelen."

Dnes je asi nejběžnějším tvarem perníkové srdce. Srdce bylo původně považováno za sídlo lidské duše. Ovšem později se stalo symbolem lásky.

Výstavu "Krása s vůní perníku" v Náchodě můžete vidět do konce ledna 2014.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio