Pečené maso se zelím a chlebem

Jsou tu čtvrteční apetýtové recepty, ve kterých otevíráme Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku. Dnes vás alespoň pomyslně zveme do Jalubí. Najdete tam historický mýtný kámen, který je chráněnou památkou a připomíná důležitou obchodní cestu, která přes Jalubí vedla.

Na křehké pečené maso se zelím budete potřebovat:

  • 600 g vepřového masa
  • 1 velkou cibuli
  • sůl
  • kmín

Postup:

  1. Na dno hlubokého hrnce (3-4 litry) vrstvíme jednotlivé porce masa, osolíme přidáme kmín a posypeme nakrájenou cibulí.
  2. Opakujeme asi třikrát.
  3. Zalijeme vodou.
  4. Vaříme doměkka.
  5. Měkké maso vyjmeme a klademe na hluboký plech v jedné vrstvě.
  6. Přidáme zbylý vývar a dáme do trouby opéct dozlatova.
  7. Podáváme se zelím a chlebem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.