Pečené kuře s jarní nádivkou

Pečené kuře si lidé spojuje s pohodou v kruhu rodinném. Dnešní Apetýt vám přináší recept na pečené kuře s jarní nádivkou. Říkáte si, že je to klasika?

Když se budete držet následujícího receptu, uvidíte, jak bude celé jídlo šťavnaté, voňavé a neodolatelné.

Budete potřebovat:

  • 1 celé kuře
  • 2 rohlíky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 400 g čerstvého špenátu nebo kopřiv
  • 50 g anglické slaniny nebo špeku
  • 1 lžíci oleje
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • hrst sušených rajčat
  • 100 g brynzy
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte do mísy a zalijte smetanou.
  2. Špenátové nebo kopřivové listy spařte horkou vodou, vyždímejte od přebytečné vody a nasekejte na menší kousky.
  3. Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky a na oleji je krátce orestujte.
  4. Přidejte nasekané šalotky a česnek.
  5. Orestujte, pak vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata a nasekané zelené listy.
  6. Do základu nádivky přidejte brynzu, vejce, osolte a opepřete.
  7. Promíchejte a prohřejte.
  8. Odstavte.
  9. Předehřejte troubu na 180 °C.
  10. Omyté a osušené kuře osolte, opepřete a dovnitř dejte nádivku.
  11. Uzavřete párátky a nohy k sobě přivažte provázkem.
  12. Do pekáče dejte omyté a rozpůlené brambory. Také je osolte a opepřete. 
  13. Navrch dejte kuře, na něj rozložte máslo a dejte péct, dokud nebude mít kuře zlatavou kůrčičku, asi na 2 hodiny.
  14. Upečené kuře zbavte párátek a nitě, naporcujte a podávejte s bramborami.

Sváteční oběd je na stole a strávníky určitě nadchne!

Související

  • Medvědí bochánky

    Apetýt přináší originální recept na „medvědí bochánky“. Teď na jaře zdobí koberce lístků medvědího česneku převážně lužní lesy.

  • Hovězí polévka s cizrnou

    Středeční recept Apetýtu nabídne vydatnou polévku a pro někoho možná i s netradiční ingrediencí. Potřebovat budeme cizrnu neboli římský hrách.

  • S jarem přichází čas klíčení. Jak na to?

    Jak na domácí klíčení semínek? S jarem přichází ten nejlepší čas na klíčení společně s konzumací zdraví užitečných mladých klíčků. Připravili jsme pro vás návod.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.

Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor

tata.jpg

Tata a jeho syn

Koupit

Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.