Páteční Noční linka: Neobvyklé koníčky

16. srpen 2019

Věnujete se ve svém volném čase něčemu neobvyklému? Co byste si sami rádi vyzkoušeli? Jaký zajímavý koníček vás zaujal? Nebo naopak některým volnočasovým aktivitám opravdu nerozumíte, obzvlášť těm, které jsou nebezpečné?

Zkoušeli jste zdobit kraslice zubní vrtačkou, jako jedna šikovná žena z Trhovosvinenska? Přihlásili jste se do kurzu truhláře, se kterým jste si vyrobili vlastní kytaru nebo ukulele, stejně jako to udělala parta kamarádů z Českobudějovicka?

Co říkáte na nápad dvou potápěčů, kteří v zatopeném lomu u Lišova strávili týden pod vodou? Víte, že žena z Prachaticka vystříhala nůžkami z manikúry tisíce papírových betlémů z celého světa?

Rozumíte pohnutkám, které vedou poutníka Ladislava Ziburu na daleké, někdy nebezpečné cesty? Nechápete, jak může někdo plachtit s kluzákem, tedy bezmotorovým letadlem? Chtěli byste se někdy proletět balónem?

K tématu mě inspirovalo neobvyklé mistrovství České republiky, a to v balónovém létání. Přes třicet horkovzdušných balónů se během pár dnů vznese nad Jindřichův Hradec. Na závody se chystají piloti z Austrálie, USA, Nizozemí, Belgie, ale chybět nebudou ani české špičky. Změří své síly v přesném ovládání balónů v různých proudech vzduchu, v koordinaci, navigaci nebo třeba centimetrové přesnosti.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio