Památky, zdravotnictví a školy. Zlínský kraj v příštím roce bude mít schodek ve výší 471 milionů

19. prosinec 2017 10:55

Sto dvacet milionů korun plánuje Zlínský kraj v příštím roce investovat například do obnovy hospodářského dvora v Rymicích na Kroměřížsku, který je kulturní památkou. Jde o jednu z největších plánovaných akcí. Vyplývá to z rozpočtu na rok 2018, který schválili zastupitelé. Celkově chce Zlínský kraj v příštím roce zvýšit investice o pět set milionů na 1,7 miliardy korun.

Hospodářský dvůr V Rymicích je ve velmi špatném stavu. Svědčí o tom i to, že z několika křídel se využívá pouze jedno. A to jako provizorní sklad dřeva pro restaurování historických památek Muzea Kroměřížska.

Projekt Zlínského kraje počítá s tím, že by tam měl být archeologický a etnografický depozitář Muzea Kroměřížska i etnografická expozice. A nebude chybět ani zázemí pro návštěvníky.

Vše by mělo být hotové do dvou let. Podobně velkou investici kraj plánuje v příštím roce třeba i do obnovy památníku Ploština.

Rozpočet Zlínského kraje počítá s příjmy zhruba 10,6 miliardy korun a výdaji více než 11 miliard. Stejně jako v letošním roce tak jde o rozpočet schodkový. Velké investice hejtmanství plánuje, kromě již zmíněného dvora v Rymicích či památníku Ploština, také ve zdravotnictví.

Hejtmanství schodek dorovná z vlastních peněz. Ty získá z přebytků minulých let, z rostoucích příjmů ze státního rozpočtu a úsporami.

Uspořit kraj chce v personální oblasti a přehodnocením některých investičních záměrů. Například plánuje rekonstrukci gymnázia v Holešově. Jeden rok chtěl zateplit fasádu a vyměnit okna, o rok později pak opravit střechu. Tím, že obě akce udělá naráz, ušetří několik milionů korun.

autor: Libor Netopil
Spustit audio

Související