Orloj můžete vidět i v moravském Šumperku. Místo svatých se v okýnkách ukazují řemeslníci

31. prosinec 2023

Mezi města, která se mohou pochlubit orlojem, se před Vánoci v roce 2022 přidal i severomoravský Šumperk. Orloj bychom však marně hledali někde v centru města. Stojí v tiché vilové čtvrti v Olomoucké ulici, kde ho nad svojí vlastní dílnou postavil všestranný řemeslník a kutil Miroslav Nečas.

Vše začalo tím, že před mnoha lety potřeboval pan Nečas udělat nad dílnou odsávání. Proto vybudoval věžičku, do které vyvedl výdech ventilátoru. Jenže stavba nebyla symetrická, a tak postavil ještě druhou věžičku, do které umístil hodiny. „Po čase jsem si řekl, že bych tam udělal zvonkohru. Jenže na to byla věžička malá. Tak jsem postavil větší a došel jsem k tomu, že by se do ní vešel i orloj,“ vysvětluje Miroslav Nečas.

A tak začal stavět. Počátek stavebních prací šel rychle, ale pak do toho vstoupily rodinné povinnosti a vše se zdrželo. Nakonec stavba trvala deset let. „Pořád mi všichni říkali, kdy už to bude. A tak jsem se do toho obul a vloni před adventem se orloj konečně rozběhl,“ říká orlojník.

Stavitel šumperského orloje přiznává, že se při stavbě zčásti inspiroval orlojem na pražské Staroměstské radnici. Jeho astroláb je téměř shodný s pražským. Ukazuje staročeský čas, postavení měsíce i polárky a další hodnoty. S technickými detaily mu pomáhal i pražský orlojník a kamarád Petr Skála. Protože je ale pan Nečas moravský patriot, jsou na orloji například i postavy sv. Cyrila a Metoděje, znak Šumperka a moravská zemská orlice. Místo apoštolů se na orloji objevují tradiční řemeslníci: sedlák, rybář, dřevař, kovář a další. Odbíjení pak zakončuje sova roztažením křídel.

Na šumperském orloji objevíme také švestky, zdroj legendární životodárné moravské slivovice. „Původně jsem je udělal z nerezu, ale všichni se ptali, proč tam mám olivy. Sice jsem jim to vždycky vysvětlil, ale pak jsem je raději vyvedl v barvě, aby bylo každému jasné, že jsou to švestky,“ směje se Miroslav Nečas.

Šumperský orloj je možné vidět odbíjet za doprovodu zvonkohry vždy v celou hodinu, denně od 8 do 18 hodin. Přestože se nachází stranou od centra města, za rok své existence si už našel spoustu obdivovatelů. A kdo by k němu chtěl výklad, může mezi 10. a 18. hodinou na pana Nečase zazvonit. Pokud je správce a stavitel orloje doma, rád návštěvníkům vše vysvětlí.

Nechybí ani otočná mapa hvězdné oblohy
Spustit audio