Oprava Masarykova náměstí je v polovině, MHD tam zatím nestaví

31. červenec 2018 13:22

Silničáři dnes na pardubickém Masarykově náměstí položili asfaltový povrch na dvojpruh od Chrudimi směrem k mostu Pavla Wonky a už zítra po něm můžou začít jezdit auta. Pro změnu bude uzavřená vozovka ve druhém směru.

Práce postupují podle harmonogramu, dnes silničáři dokončí pokládku asfaltu ve směru od Chrudimi a podle ředitele Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslava Němce nic nebrání tomu, aby tam už zítra začala auta jezdit. Pardubičtí cestáři jako první v republice použili speciální asfalt s nanovlákny, který by měl déle vydržet a nebude prý tak hlučný.

Masarykovo náměstí v Pardubicích dostane střih jako třída Míru

Chodci na Masarykově náměsti v Pardubicích

Pardubice o letních prázdninách opraví část Masarykova náměstí. Opravy potrvají od července do srpna. Harmonogram prací radnice teprve zveřejní.

Na místě zatím nemohou zastavovat vozy městské hromadné dopravy, protože zastávkové zálivy jsou z betonu a ten musí ještě 14 dní takzvaně zrát a tvrdnout. Pro dopravní podnik to je problém, podle ředitele Tomáše Pelikána s tím nepočítali. Průjezd možný je, ale autobusy a trolejbusy nemohou zajíždět na zastávku, můžou jet jen po té asfaltové části.

Cestující proto musí počítat s tím, že ani teď na Masarykově náměstí nevystoupí. Stejná situace bude po dokončení prací na dvojpruhu ve druhém směru, zase tam bude ještě 14 dní v září, kdy tam vozy MHD nebudou stavět.

Nový chodník na konci srpna

Při opravách narazili silničáři na nečekané problémy. Nebyly to technické komplikace, ale nedisciplinovaná žena, situaci popsal ředitel Správy a údržby silnic Miroslav Němec. „Dáma, která nerespektovala oplocení a pokyny stavebních dělníků, prošla mokrým betonem. Zaprvé zkazila povrch, který se musel předělat, a zadruhé svými botami od betonu potom zamazala dlažbu.“

Masarykovo náměstí má nový povrch

Chodník u ČSOB pojišťovny je už z velké části opravený, termín dokončení je 31. srpna. Povrch bude podobný jako na třídě Míru a ulici 17. listopadu, tedy velkoformátová dlažba, budou tam i stejné stojany na kola, lavičky a odpadkové koše.

Oproti původnímu plánu ale město nebude opravovat část chodníků před zatím nezastavěnou plochou, kde má vyrůst objekt nazvaný Nová Veselka. A to proto, že jediný přístup na místo je právě přes chodník a při stavbě by to těžké stroje zase zničily. Tuto část nakonec opraví až investor Veselky poté, co budovu postaví.

Spustit audio

Související