Opravy Masarykova náměstí přinesou změnu tras MHD a objížďky

18. červen 2018

Masarykovo náměstí v Pardubicích bude celé léto částečně uzavřené. 2. července začne oprava chodníků a silnice.

Silničáři spraví povrch vozovky, která patří kraji, radnice nechá dát nový povrch na rozbité chodníky, přibydou také nové lavičky, stojany na kola a odpadkové koše. Na přechodu pro chodce mezi ČSOB pojišťovnou a obchodním centrum nově bude semafor. Kvůli pracím bude na místě omezený provoz, trolejbusy a autobusy budou jezdit po objízdných trasách.

Denně projede přes Masarykovo náměstí 1582 autobusů a trolejbusů. Podle ředitele Dopravního podniku Pardubice Tomáš Pelikána bude náročné zajistit objízdné trasy.

„Pro trolejbusovou dopravu budeme využívat třídu Míru v jednom směru plnohodnotně, vždy když bude uzavřen jeden dvoupruh. Pro autobusovou dopravu budeme využívat objízdné trasy v ulici K Polabinám a zpátky přes malý kruhový objezd na Sukovu třídu. Budou zřízeny náhradní zastávky, na Sukově třídě a zastavovat budeme na zastávce Pod lávkou, kde se s některými spoji standardně nezastavuje.“

Komplikace pro přestupující

Oprava Masarykova náměstí představuje komplikaci pro cestující, kteří na náměstí přestupují. „Zastávky budou rozděleny na náhradní a cestující musí přejít na zastávku na jiné místo,“ vysvětluje ředitel pardubického dopravního podniku.

S podobnou situací se dopravní podnik nesetkal poprvé, náhradní cestu pro spoje jedoucí přes Masarykovo náměstí řešil již v minulosti. „Zásadní rekonstrukce probíhala v roce 2003 a od té doby se spousta věcí změnila. Jezdíme po třídě Míru asi 60 spoji za den, v roce 2003 jich bylo šest set.“

Masarykovo náměstí v Pardubicích dostane střih jako třída Míru

Chodci na Masarykově náměsti v Pardubicích

Pardubice o letních prázdninách opraví část Masarykova náměstí. Opravy potrvají od července do srpna. Harmonogram prací radnice teprve zveřejní.

Po opravě se pro cestující nic zásadního nezmění, na místě budou nové chodníky a nástupní hrany, které umožní snazší nástup do vozidla.

Mezi autobusovou zastávkou a obchodním centrem se nově objeví semafory. „Přechod pro chodce musí být koordinovaný s křižovatkou u zimního stadionu a pro plynulost provozu by to mělo být lepší. Mám strach z toho, že na začátku, jak nebudou lidé zvyklí na přechod pro chodce se světelnou signalizací, tak budou chtít přebíhat čtyřproudou komunikaci, aby stihli autobus. Ale věřím, že si na to brzy zvyknou,“ uzavírá Tomáš Pelikán.

Oprava Masarykova náměstí potrvá celé prázdniny.

Spustit audio

Související