Olšava, Oldšava a Uherský Brod jubilující

19. listopad 2022

Uherský Brod na jihovýchodní Moravě je letos město slavící: před 750 lety byl povýšen na královské město, před 70 lety v něm vznikl soubor Olšava a před 20 lety soubor Oldšava.

Olšavě je ale vlastně o 5 let víc - narozeniny počítá až od vzniku svého jména, které dostala po řece Olšavě, která Uherském Brodem protéká, vlévá se do Moravy a za středověku byla hlavní hraniční řekou tzv. Lucké provincie na hranici Moravy a Uher. Takže je Olšava jedním z nejstarších souborů na našem území.

Na Olšavě je také pozoruhodné to, že má jak mladší odnož Olšavěnku, tak zralé pokračovatele v Oldšavě. A nejzajímavější jsou osobnosti, které tento tyto soubory dokázaly přivést k nebývalým úspěchům. Nepočítám-li proslulého primáše muziky Lubomíra Málka, soubory dosáhly svých největších úspěchů na domácích i zahraničních pódiích pod taktovkou žen. Tři z nich, které se shodou okolností jmenují Sušilovy (Eliška,Lenka a Ivana) se podílely i na velkolepých oslavách kulatin obou souborů. Folklorní notování o Olšavách, kořenech, mužských schopnostech i ženské síle natočila za tónů cimbálové muziky Olšava v Uherském Brodě Markéta Ševčíková.

Spustit audio