Old Shatterhand a Vinnetou ožívají v divadelním představení boskovického westernového městečka

17. červenec 2023

Snímek z roku 1962 Poklad na Stříbrném jezeře posloužil jako námět divadelnímu představení ve westernovém městečku v Boskovicích. Pozvání do studia přijali režisér Igor Krištof, představitel Vinnetoua a trikový jezdec Michal Bednář a také představitel Old Shatterhanda brněnský herec Martin Veselý.

„S představením jsme začali rok dopředu,“ říká o náročných přípravách režisér. Hraje se v pískovcovém lomu, kde nechybí rvačky a pády. Na herce má požadavky kaskadérské a na kaskadéry zase herecké.

Zleva: Michal Bednář, Igor Krištof a Martin Veselý

„Olda Šetrný, jak mu říkáme, je rovnější než Mirek Dušín a klaďas se hraje hůř,“ popisuje svůj herecký part Martin Veselý. Michal Bednář, který získal přezdívku zaříkávač koní, protože připravuje na představení zvířecí hrdiny, dodává, že je důležité mít i dobře sehraný tým.

Jak se nacvičovala show plná kaskadérských kousků, ve které je obsazeno 40 aktérů? Co vyžaduje spolupráce hlavních protagonistů se zvířecími spoluherci? Poslechněte si Apetýt!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.