Odhalili jsme tajemství cukrářů. Na každý koláč používají jinou drobenku
Drobenka je běžnou součástí ovocných koláčů, v mnoha kuchařkách ale vynechávají, jak ji přesně udělat. Cukrářka Hana Šemíková z pražského cukrářství Simply Good prozradila, že každý koláč vyžaduje jinou drobenkou. Koláče se šťavnatým ovocem vyžadují tradiční drobenku a více posypat, protože se tzv. napijí.
Základní máslová drobenka
250g polohrubé mouky
200g pískového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
150 změklého másla
kůra z ½ biocitronu
Postup:
V míse smícháme mouku, pískový cukr a vanilkový cukr.
Přidáme najemno nastrouhanou kůru z citronu a změklé máslo.
Vše důkladně zpracujeme. Hotovou drobenku poznáme podle toho, že nám budou suroviny žmolkovat. Nemělo by ale jít o velké hrudky.
Při použití drobenky na koláče s ní není potřeba šetřit. Vždy ale množství volíme podle konkrétního ovoce, které na koláči máme.
Cukrářské tipy
• Drobenku můžeme připravit také z hladké mouky a přidat do ní kypřící prášek. Ten nám drobenku zjemní
• Pro dochucení drobenky můžeme použít například skořici nebo mleté mandle
• Drobenka z polohrubé mouky se hodí převážně na kynuté koláče, na ostatní volíme spíše hladkou mouku
• Chcete-li žmolenku po upečení opravdu křehkou a křupavou, přidejte k základním surovinám navíc jeden žloutek
Hana Šemíková
Pochází z Moravy, peče tradiční české pečivo. Dříve pracovala v jiném oboru, ale v Praze ji chybělo místo, kam by zašla na poctivé domácí koláče, jaké znala od své babičky. Tak se rozhodla, že začne péct. Dnes dodává koláče do 7 kaváren a má řadu stálých zákazníků. Miluje vůni malinových muffinů s bílou čokoládou. A hned potom vůni kynutých koláčků. Ráda ochutnává.