Odčervit, očipovat a zjistit pohlaví. Veterináři ve zlínské zoo poprvé ošetřili třítýdenní mláďata tygrů

4. červenec 2019 16:44

Tygr ussurijský je jednou z nejvzácnějších kočkovitých šelem. Především kvůli pytláctví je ve volné přírodě na pokraji vyhubení.

Ošetřovatelé a veterináři ve zlínské zoo ve čtvrtek poprvé zkontrolovali mláďata tygrů ussurijských, která se narodila před třemi týdny. Zjistili také, jakého pohlaví mláďata jsou, jde o jednoho samce a dvě samičky, řekl zoolog Kamil Čihák.

"Šlo o první kontrolu mláďat po porodu. Ve věku tří týdnů je potřeba je odčervit, dali jsme jim čipy a prohlédlo se, jakého jsou vlastně pohlaví, což jsme dosud nevěděli," uvedl Čihák, podle kterého jsou mláďata ve výborné kondici. Malý sameček váží asi 4,5 kilogramu, samičky přes čtyři kilogramy, od porodu přibrala mláďata asi kilogram.

První kontrola mláďat tygrů ve zlínské zoo

Další prohlídka čeká mláďata za tři týdny. "Znovu je odčervíme, budeme sledovat jejich přírůstky a jejich celkový stav," uvedl veterinář Petr Veselský. Mláďata jsou zatím se samicí v porodním boxu. "Samice mláďata kojí zhruba půl roku, asi během měsíce by ale mohla mláďata začít chodit ven," uvedl Čihák. Návštěvníci zahrady však mohou mláďata vidět už nyní díky instalované kameře.

Matkou je čtrnáctiletá tygřice Tanja, která se podle Čiháka o mláďata vzorně stará. "Samice Tanja je zkušená matka, tam žádný problém není," uvedl. Tanja měla mláďata počtvrté. Poprvé je však jejich otcem osmiletý Boatsman zapůjčený ze zoo v Tallinnu. Zlínská zahrada získala samce na konci loňského roku. Obě zvířata jsou v rámci evropských zoo geneticky velmi cenná, jejich předci totiž pochází z volné přírody.

Tygři ussurijští se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1968. V 80. letech se podařilo odchovat osm mláďat, novodobá historie chovu začala s příchodem Tanji z ruské Zoo Čeljabinsk. Jejím předchozím partnerem byl od roku 2012 do roku 2017 samec Joseph z německé Zoo Eberswalde. Jejich první dvě mláďata se narodila v září 2012, další tři pak na podzim roku 2015.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související