Od kouzelnického sportu se čím dál víc odkláníme. Famfrpál je rychlý a kontaktní, říkají hráči

22. únor 2024

Famfrpál vznikl v roce 2005 ve Spojených státech na univerzitě ve Vermontu. Byl inspirován fiktivní hrou z knižní série o Harrym Potterovi. Tenkrát studenti vytvořili první platná pravidla, podle kterých se hrálo. V roce 2012 se konala první celoevropská soutěž.

„K famfrpálu jsem se dostala na jedné skautské akci. Když mi trenér řekl, ať si pořídím chránič na zuby, chtěla jsem utéct, ale nakonec jsem vydržela a baví mě to čím dál víc,“ směje se Kamila Vychytilová.

Čtěte také

Famfrpál ve sportovním vydání se liší od toho kouzelnického potterovského. Je totiž směsí házené, vybíjené, rugby a fotbalu. Hraje se s běžným volejbalovým míčem, nechybí (stejně jako v knize a filmech) zlatonka, obruče a „košťata“.

„Na koštěti sice lítáme, ale je to ve skutečnosti metrová plastová trubka. Běháme po hřišti s trubkou mezi koleny a pro diváka to vypadá velmi vtipně. Nám to ale hru ztěžuje,“ vysvětlují hosté Apetýtu.

„S famfrpálem jsem se setkal v Norsku, když jsem tam byl na Erasmu, na tamní univerzitě to nabízeli jako běžný sport. Tenkrát jsem si řekl, že se na takovou blbost musím podívat. Nečekal jsem, že u toho zůstanu, byl to spíš hec, abych mohl říct, že jsem to hrál,“ dodává trenér a bývalý prezident Famfrpálové asociace Ondřej Hujňák.

Spustit audio

Související