Famfrpál se stal skutečným sportem. Hráči se utkali v Budějovicích na mistrovství republiky

29. říjen 2019 10:09

Ve fantastickém světě Harryho Pottera se ocitli lidé v Českých Budějovicích. Česká asociace famfrpálu tu uspořádala mistrovství republiky ve hře, které se věnovali žáci čarodějnické školy v Bradavicích.

Na hřišti v areálu Jihočeské univerzity bylo nejprve potřeba se rozcvičit a pak už přišla řada na zlatonku, potlouky a camrál, prostě famfrpál, jak ho znají všichni čtenáři knih Joanne Rowlingové.

Do Českých Budějovic sport přinesl Matúš Szabó. „Já jsem spoluzakladatelem bratislavského týmu, a když jsem se přestěhoval sem, bylo mi smutno po tomhle sportu. Tak jsem sehnal pár lidí tady, založili jsme tým a teď hrajeme,“ vysvětlil.

Famfrpál je smíšený sport. V týmech hrají muži a ženy, během hry ale musí být obě pohlaví na hřišti rovnoměrně zastoupená.

Cílem hry je nasbírat víc bodů než soupeř, tedy mít víc bodů než druhý tým ve chvíli, kdy získáte zlatonku. Hráči se předhánějí na košťatech a docela tvrdě se atakují. Na pravidla pozorně dohlíží hned několik rozhodčích.

Čtěte také

Během celého turnaje se dařilo především brněnskému týmu, který vede Ondřej Hujňák. „V nás se probudí soutěživost hned ráno a každopádně chceme každého porazit. Týmy se během turnaje hodně zlepšují. Turnaj dá mnohem víc než tréninky, v těch se totiž potkáváte pořád se stejnými lidmi, ale když vidíte, jak hrají soupeři, co funguje, dá vám to mnohem víc,“ popsal.

Zápasy ve famfrpálu mají náboj. Provází je viditelné a slyšitelné emoce a krásná je i radost při dosažení gólu nebo vybití protihráče.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související