Od čtvrtka se ve společných prostorách základních škol v Kroměříži musí nosit roušky

8. září 2020 15:07

Rozhodlo o tom vedení města. Nařízení se vztahuje například na chodby, šatny i jídelny. Platí v době přestávek i přesunů po škole, ve třídě žáci roušky mít nemusí.

Na základních školách v Kroměříži zřizovaných městem bude od čtvrtka povinné nošení roušek, případně jiné ochrany dýchacích cest. Žáci i vyučující je budou muset mít nasazené ve společných prostorách škol.

"Jedná se o preventivní opatření, kterým chceme zamezit šíření nákazy koronavirem ve školách," uvedl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí). Žáci i učitelé budou muset nosit roušky na chodbách nebo v šatnách a všude tam, kde se potkávají s žáky jiných tříd či učitelé se svými kolegy. Ve své třídě děti roušku nosit nemusejí. Vedení města ředitelům také doporučuje omezit pohyb zákonných zástupců a návštěv ve školách.

 "Vnímáme to, že na některých školách v jiných regionech skončil kvůli nákaze v karanténě celý učitelský sbor nebo celé třídy. Chceme udělat maximum pro to, aby se v Kroměříži tohle nestalo," vysvětlil Němec.

Podle dnešních údajů hygieniků má aktuálně covid-19 ve Zlínském kraji 274 lidí, z toho 29 na Kroměřížsku.

Roušky či jiná ochrana úst a nosu jsou povinné od 1. září na úřadech i ve vozidlech městské hromadné dopravy. Musejí se nosit také na vnitřních hromadných akcích, kterých se účastní více než 100 osob. Povinné jsou dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních a nasazené je lidé budou muset mít i ve volebních místnostech při podzimních krajských a senátních volbách.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související