Očkování rizikových pacientů

23. březen 2021 15:27

V Česku se od 24. března 2021 mohou registrovat k očkování také tzv. rizíkoví pacienti, kterým kvůli jejich nemoci hrozí zvýšené riziko vážného průběhu onemocnění covid-19. K registraci potřebují speciální kód, který obdrží od svého ambulantního specialisty. 

Jde například o pacienty, kteří trpí cukrovkou, extrémní obezitou, rakovinou, vyšším krevním tlakem léčeným minimálně dvěma léky. Nárok na přednostní očkování mají také lidé se závažným dlouhodobým onemocněním plic, srdce, ledvin, jater nebo pacienti po transplantaci orgánu či kostní dřeně. 
Kompletní přehled diagnóz, které budou při posuzování zdravotního stavu zohledněny a jsou považovány za rizikové, najdete ZDE.

Jak postupovat:

1. Před registrací vyčkejte na zaslání kódu od centra specializované péče nebo ambulantního specialisty, v jehož péči se nacházíte. Ten se rozhoduje na základě posouzení vašeho zdravotního stavu. Kód obvykle přijde formou SMS a mělo by jít o osmimístný kód složený z písmen. Kód je platný do 30. dubna.

2. REGISTRACE: Zadejte do rezervačního webu  registrace.mzcr.cz své telefonní číslo. Na něj vám přijde PIN, který pak zadáte do systému. Otevře se vám formulář, kde vyplníte údaje o své osobě, vyberte si své místo očkování a zaklikněte volbu „osoba s chronickým onemocněním“.  Poté zadáte do registračního formuláře kód, který vám byl poskytnut.

3. REZERVACE TERMÍNU: Až dostanete SMS s PIN2, přihlásíte se na reservatic.com/ockovani pomocí čísla pojištěnce (=rodné číslo) a obdrženého PIN2. Vyberte si datum a čas prvního očkování, na místě, které jste si vybrali při registraci. Termín pro druhé očkování se vám automaticky vygeneruje sám na stejném očkovacím místě.
Na provedení rezervace máte 72 hodin. Když z jakéhokoli důvodu neprovedete rezervaci do 72 hodin, budete vráceni zpět do registrace a čekáte na novou SMS s výzvou z očkovacího místa.

4. OČKOVÁNÍ: Kromě občanského průkazu a průkazu pojištěnce musíte na očkovacím místě doložit svůj zdravotní stav lékařskou zprávou. Bez této zprávy nebude pacientovi očkování v očkovacím místě umožněno. Kvůli zprávě nemusíte za lékařem, zdravotníkům v očkovacích místech postačí zpráva z poslední návštěvy lékaře. Raději to ale s lékařem konzultujte.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Spustit audio

Související