Očekávaný nával postižených na úřady práce se na jihu Moravy nekonal

Zdravotně postižení dnes měli hromadným podáváním žádostí o příspěvek na mobiltu na úřadech práce protestovat proti reformě sociálních dávek. Očekávaný nával se nakonec na jihu Moravy nekonal. Úřady v Brně i ve Zlíně obsluhovaly klienty průběžně.

Zdravotně postižení nesouhlasí s reformou sociálních dávek z více důvodů. Jeden z dnešních žadatelů o příspěvek na mobilitu ve Zlíně dnes například poukázal na jiho výši: „Zaskočilo nás jak nízká je to částka. Když si vezmete povinné pojištění a rostoucí cenu benzínu.“

Zlínské úřednice vysvětlují klientům nový systém dávek

Úřady práce se na nápor zdravotně postižených klientů připravily. Například v Brně byly otevřeny přepážky už třicet minut před začátkem úředních hodin. „Měl jsem z náporu klientů obavy,“ vysvětlil to ředitel jihomoravské pobočky úřadu Jan Marek. „Máme totiž zkušenosti s náporem klientů z tohoto pondělí.“

Ve Zlíně zase měli připraveny v záloze zaměstnance, kteří by v případě návalu hovořili s klienty už ve stupní hale. Lidi, kteří dorazili s žádostí o dávky do jiné budovy zlínského úřadu práce, jeho pracovníci osobně doprovázeli k těm správným přepážkám.

V budovách úřadů práce navzdory očekávání dnes panoval podle reportérů Českého rozhlasu Brno běžný provoz. V Brně byli žadatelé o příspěvek na mobilitu odbaveni téměř bez čekání. Bez průtahů vyřizovali žádosti také ve Zlíně.

Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí je nutné požádat o příspěvek na mobilitu do konce ledna letošního roku, a to kterýkoliv úřední den. Není nutné žádat už začátkem měsíce. O příspěvek za leden 2012 přitom žadatelé splňující všechny podmínky v žádném případě nepřijdou.

autor: rv
Spustit audio