Obžaloba za vyhořelý Libušín padne na jaře. Odpovědnost je podle policie na muži, který nekontroloval komín

Stavba nového Libušína začala v červnu 2017. Podle Milana Gesiericha, technického náměstka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, jež objekt spravuje, se nyní pracuje na interiérech.

Státní zástupce podá opětovnou obžalobu v případu vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech zřejmě na jaře.

Její podání lze očekávat v horizontu jednoho až dvou měsíců, řekl dnes ČTK náměstek okresního státního zástupce ve Vsetíně Petr Bareš. Národní kulturní památka sloužící jako restaurace shořela na počátku března 2014. Její obnova přijde zhruba na 100 milionů korun.

V den, kdy vzniklo Československo. Obnovený Libušín má být dokončený 28. října

Libušín se vrací do bývalé krásy

Chata Libušín na Pustevnách vyhořela před pěti lety.

"Provádíme doplnění dokazování na základě požadavků soudu. Důkazní situace se však nezměnila," uvedl Bareš. Znamená to, že trestní odpovědnost za požár připisuje policie a státní zastupitelství nadále muži z Karvinska, který je podezřelý, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Orgány činné v trestním řízení ho viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což mu v případě prokázání viny hrozí až osmileté vězení.

Původní obžaloba padla už v roce 2016. Okresní soud ve Vsetíně však věc následně vrátil k došetření státnímu zástupci. Jeho stížnosti poté nevyhověla olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě. Soud například požadoval zpracování posudku znaleckého ústavu týkající se příčiny požáru.

Chata Libušín shořela v noci na 3. března 2014. Kriminalisté zjistili, že požár nebyl založen úmyslně a že ho nezpůsobila závada na elektroinstalaci. Místem požáru vyšetřovatelé určili těleso komína. Na jeho opravě se podílel obviněný, který byl podle policie i státního zástupce za provedení těchto prací zodpovědný.

Původní chata byla postavena v roce 1899 podle návrhu Dušana Jurkoviče. Interiér Libušína zdobily fresky s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. Unikátní byly tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny. K vybavení patřilo sto vyřezávaných židlí.

zdroj: ČTK

Související