Obžaloba v případu otravy Bečvy by neobstála, chybí v ní důkazy, říká předseda vsetínského soudu

11. květen 2022 13:54

Soud vrátil k došetření kauzu otravy Bečvy. Nedostatky by se mohly projevit při dokazování u soudu.

Vsetínský soud vrátil k došetření sledovanou kauzu otravy řeky Bečvy. Podle předsedy soudu Pavla Kotradyho ve spisu chybí řada důležitých důkazů, a není tak možné případ u soudu otevřít. 

Státní zastupitelství ve Vsetíně zváží proti rozhodnutí tamního okresního soudu podání stížnosti.

Koncem letošního března obžaloval státní zástupce Jiří Sachr kvůli otravě Bečvy společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku.

Firmu Energoaqua a Havelku státní zástupce pobžaloval z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest.

Loni a také letos podali Energoaqua a Havelka návrh na zastavení trestního stíhání. Opírali se v něm o vědeckou expertizu, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni. Podle expertizy nelze kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn ryb.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku do Bečvy. První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění. Podle expertizy, na kterou se odkazují, to znamená, že je prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla společnost Energoaqua. Dlouhodobě to tvrdí také někteří rybáři.

Nabízíme také přehledný souhrn vývoje všech událostí a průběhu vyšetřování znečištění řeky Bečvy. Najdete ho ZDE.

 

autoři: Lukáš Veselý , Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související