Obyvatel Zlínského kraje ubývá, nejvíc na Uherskohradišťsku. Rodí se méně dětí a lidé se stěhují pryč

Počet obyvatel Zlínského kraje ve třetím čtvrtletí letošního roku dále klesal, od začátku roku do konce září se snížil o 196 na 582 860 lidí.

Úbytek způsobila převaha počtu zemřelých nad počtem narozených dětí i převaha lidí stěhujících se pryč z kraje nad přistěhovalými. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Lidí v kraji ubývalo i loni, a to za celý rok 2017 o 642 na 583 056. V celém Česku naopak za první tři čtvrtletí tohoto roku obyvatel přibylo.

Lidem v kraji rostly mzdy o více jak osm procent. Platy jsou ale pořád druhé nejnižší v zemi

Vývoj platů ve Zlínském kraji

Průměrná hrubá mzda ve Zlínském kraji vzrostla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 2240 korun na 28 050 korun.

Velký podíl na poklesu počtu obyvatel Zlínského kraje měl takzvaný přirozený přírůstek, tedy rozdíl mezi počty zemřelých a narozených. Zatímco v regionu od ledna do září zemřelo 4751 lidí, narodilo se pouze 4617 dětí. V kraji také převažoval počet lidí, kteří se stěhovali pryč, nad příchozími. Za první tři čtvrtletí roku se z regionu odstěhovalo 3269 lidí, zatímco přistěhovalých bylo jen 3207.

Obyvatel ubylo od ledna do září v každém z okresů Zlínského kraje. Počet zemřelých převažoval nad narozenými téměř ve všech okresech, pouze na Zlínsku se narodilo o 58 dětí více, než kolik bylo zemřelých. Také počet vystěhovalých převažoval nad přistěhovalými skoro ve všech okresech. Jen na Kroměřížsko se přistěhovalo o 97 lidí více, než kolik se z něj od začátku roku do konce září odstěhovalo.

V poměru k velikosti jednotlivých okresů byl nejvýraznější celkový úbytek obyvatel na Uherskohradišťsku, kde v přepočtu na každých 1000 obyvatel okresu ubylo 1,1 obyvatele. Nejméně výrazný byl úbytek na Vsetínsku, kde v přepočtu na 1000 obyvatel činil 0,2 obyvatele.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související