Oblastní nemocnice Náchod nabízí kojícím ženám zdarma novou službu - terénní laktační poradenství

15. prosinec 2023 20:52

Kojení má na zdraví dítěte prokazatelně pozitivní účinky. A Světová zdravotnická organizace pro dobrý vývoj dítěte doporučuje, aby maminky kojily dítě nejméně půl roku a s příkrmy až do dvou let. Jenže některé ženy mají s kojením problémy. Oblastní nemocnice Náchod proto začala nově nabízet bezplatné terénní laktační poradenství. 

V náchodské nemocnici jde o novinku a zatím tady neměli žádnou maminku, které by nabídku pomoci s kojením využila. O projektu si reportér Václav Plecháček povídal se zdravotní sestrou Terezií Ansorgovou. „Jsme celkem tři laktační poradkyně, které ve svém volném čase nabízíme maminkám přímo výjezd za nimi domů. Očekáváme, že nám maminka, která má nějaký problém s kojením, zavolá a my se s ní domluvíme na možném řešení.“

Čtěte také

V případě, že kojící žena zavolá v době, kdy budou mít laktační poradkyně volno, může u ní jedna z nich být třeba za hodinu. V jiných případech bude muset maminka na návštěvu počkat. „To se může stát, protože tuto službu poskytujeme ve svém volném čase. Buď tedy maminka vydrží a počká, nebo může navštívit naši laktační ambulanci v nemocnici. Nebo se zkrátka domluvíme jinak.

Pro maminky je využití bezplatné služby terénní laktační poradkyně jednodušší například v tom, že nemusí nikam cestovat. „Další výhodou je třeba to, že přijedeme za maminkou do jejího domácího prostředí, které důvěrně zná. Miminko má svůj režim a nemusí se přizpůsobovat režimu nemocnice nebo ordinace dětského lékaře. Maminku tak můžeme podpořit v jejím domácím prostředí, vysvětluje Terezie Ansorgová.

Čtěte také

Podle ní mají kojící maminky nejčastěji obavy, že nemají dostatek mateřského mléka. „Takže je to hodně o psychické podpoře a ujištění, že miminko je spokojené, že vše zvládají dobře. Ujištění o tom, že miminko dobře tahá a maminky ho mají ve správné poloze při kojení. Že vše funguje tak, jak má.

Bezplatné terénní laktační poradenství nemocnice nabízí nejen v Náchodě, ale i ve městech a obcích v okolí. „Představovaly jsme si to s kolegyněmi tak, že pokryjeme Náchodsko, Hronovsko, Kostelecko a Novoměstsko. Úplně si nedovedeme představit, kam až se můžeme vydat, odhaduji tak do Jaroměře,“ dodává laktační poradkyně náchodské nemocnice Terezie Ansorgová.

Spustit audio

Související