Od kdy se na ultrazvuku pozná těhotenství? Kolik vyšetření vás čeká? A je to bezpečné?

16. listopad 2016

Radioporadna: MUDr. Ivana Kacerovská Musilová - Kolik ultrazvukových vyšetření vás čeká v těhotenství? Kdy se těhotenství pozná a je vyšetření bezpečné? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Pokud jste teprve nedávno zjistila, že čekáte své tolik vytoužené děťátko, možná už jste celá netrpělivá, až ho uvidíte na monitoru a domů si odnesete černobílý snímek, kterým se budete chlubit svým známým. Jenže ultrazvuk neslouží jenom pro potěchu budoucích maminek, má mnohem důležitější význam.

V každém trimestru se určují a měří hodnoty, díky nimž jsou lékaři schopni rozpoznat případné vývojové vady plodu a předchází se tak různým komplikacím.

První trimestr
Těhotenský test ukázal dvě čárky. Co bude dál? Přibližně za 6 týdnů od poslední menstruace (počítáno od prvního dne) absolvujete první ultrazvuk. Přibližně za dalších 6 týdnů absolvujete nejdůležitější vyšetření v současné prenatální diagnostice - screening, který by měl být vždy pečlivě naplánován.

Prohlídka u gynekologa. Ilustrační foto

Screeningové vyšetření v I. trimestru se provádí ve stáří plodu 11 týdnů + 3 dny až 13 týdnů + 6 dní. Zahrnuje potvrzení životaschopnosti plodu, přesné datování počátku gravidity, časnou diagnostiku většiny zásadních vrozených vad plodu, diagnostiku vícečetného těhotenství. Dozvíte se i předpokládaný termín porodu.

Druhý trimestr
Ultrazvukové screeningové vyšetření se provádí mezi 20. a 22. týdnem těhotenství a slouží k vyloučení vrozených orgánových vad plodu. Vyšetření je klíčové zejména pro srdce, kdy se kromě morfologie měří tep, frekvence a pravidelnost.

Třetí trimestr
V podstatě se jedná o obdobu ultrazvuku z druhého trimestru. Vyšetření se provádí ve 30. až 32. týdnu gravidity. Je samozřejmé, že při jakýchkoli pochybnostech o zdárném průběhu těhotenství lékař ultrazvuk provede i mimo tato období.

Nejčastější otázky:
Je ultrazvuk bezpečný?
Ano. Ultrazvuková diagnostika zůstává jednou z nejbezpečnějších vyšetřovacích metod používaných v lékařství. Dosud nebyly prokázány žádné škodlivé vedlejší účinky, naopak patří k nejpoužívanějším zobrazovacím metodám v gynekologii a těhotenství.

Jak funguje?
Zjednodušeně řečeno se vyšetření provádí sondou, která vysílá impulzy (nejčastěji užívané frekvenční sondy jsou 3,5, 5,0 a 7,5 MHz), jež se odrážejí od zkoumaných míst, sonda část z nich zpětně zachytí.

Co je to 3D a 4D ultrazvuk?
Pokud chcete vidět své miminko trojrozměrně, zajděte si na 3D ultrazvuk. Vyšetření, při kterém je ze série klasických dvojrozměrných obrázků rekonstruován 3D obraz, se objevilo přibližně před 10 lety. Tato metoda vyšetření nenahrazuje klasické 2D zobrazení, ale pouze ho doplňuje.

Od kdy se pozná těhotenství na ultrazvuku?
Mnoho maminek volá do ordinace, aby se objednaly na ultrazvukové vyšetření, protože mají pozitivní gravitest a chtějí tudíž potvrdit těhotenství. Ne všechny ale vědí, že smysluplné je to až minimálně 2 týdny od data meškání menstruace, tedy 6. týden gravidity.

Barmské děti přiletí na léčení do ČR
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.