Obce v údolí řeky Bečvy chtějí radary, krajská policie jejich žádosti opakovaně zamítá

15. září 2023 13:13

Obce v údolí řeky Bečvy chtějí radary, které by na frekventované silnici I/35 dohlédly na rychlost řidičů. Podle policejních inspektorů je ale úsekové měření až to poslední, co by měly obce pro zklidnění dopravy udělat.

Čtěte také

Silnice I/35, která je jedním z důležitých tahů z Česka na Slovensko, je velmi frekventovaná. Obce podél ní dlouhodobě usilují o instalaci radarů, které by více usměrňovaly rychlost neukázněných řidičů. Například v Dolní Bečvě podle nezávislého místostarosty Michala Krhůtka projede obcí denně deset tisíc vozidel a 60 % z nich nerespektuje dopravní značení ohledně padesátikilometrové rychlosti v jízdě.

Na žádosti o instalaci radarových míst ale například Prostřední a Dolní Bečva dostávají opakovaně ze zlínského dopravního inspektorátu zamítavá stanoviska. Podle policie mají nejprve investovat peníze do přechodů, semaforů, zúžení silnic a osvětlení.

To už udělala Horní Bečva, kde zaplatili přes 20 milionů korun za nové chodníky a zúžení 12 metrů široké silnice. O radar tam začnou znovu usilovat, až uvidí statistiky policejního měření rychlosti, které odstartuje v nejbližších dnech a mělo by zmonitorovat účinnost učiněných opatření.

Spustit audio

Související