Nový Bydžov shání dalšího strážníka. Těm přibyla práce s nárůstem pracovníků v průmyslové zóně

7. listopad 2017 16:05

Zastupitelé v Novém Bydžově schválili zvýšení počtu městských strážníků. Nového muže zákona chce radnice zaměstnat od ledna, otázkou ale je, jestli se povede najít kvalitního kandidáta. Město se v poslední době potýká s nárůstem přestupků cizinců, kteří našli práci v nedaleké průmyslové zóně.

Nezávislý starosta Pavel Louda přirovnává situaci v Novém Bydžově k dalším průmyslovým zónám: „To je stejný problém jako je v Kvasinách a v Solnici. Takže veřejný pořádek, narušování nočního klidu a takové věci."

Srovnávat absolutní čísla v Kvasinách a v Novém Bydžově nejde a starosta to dobře ví, nicméně na podstatě problému to podle něj nic nemění.

Na necelé dvě stovky zahraničních pracovníků město prý prostě musí reagovat a přijmout dalšího strážníka. Na jeho plat radnice vyčlenila 300 tisíc korun ročně, prozradil starosta Pavel Louda: „My jsme odsouhlasili tabulkové místo. Problém bude toho člověka sehnat. Otázka jem jestli vůbec někoho seženeme."

Strážník městské policie na obchůzce

Nezávislý místostarosta Bohumil Orel, pověřený řízením městské policie, připomíná, že město potřebuje dalšího strážníka i proto, že klid v Novém Bydžově už není ani přes den: „Ukazuje se poslední dobou, že problémy, které byly dříve převážně v noci, jsou nyní i ve dne. Je to s opilci, je to občanské soužití a další řada přestupků. Jsou veliké problémy v dopravě. A při tom současném počtu strážníků sloužil přes den většinou jen jeden. A ten samozřejmě nemohl zvládnout celé město."

I místostarosta sdílí obavy starosty, jestli se povede najít vhodného kandidáta. A kdyby se ho prý najít podařilo, ještě pořád nemusí být vyhráno, tuší Bohumil Orel: „Jednak vybrat dobrého a potom aby ho současný zaměstnavatel uvolnil. Takže je možné, že to nebudu k 1. lednu, ale i kdyby to bylo k 1. únoru, tak by to bylo výborné."

Zatím si tedy směny ve městě s více než sedmi tisícovkami obyvatel rozděluje sedm strážníků, kteří musí zajíždět i do poměrně vzdálených částí města - například do Skochovic to je sedm kilometrů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související