Nová odpočívadla, lavičky nebo hřiště, více zeleně. Obyvatelé Trutnova mohou změnit své město

6. duben 2023 08:16

Město Trutnov spouští novinku. Jde o participativní rozpočet města, který dává obyvatelům možnost podílet se na jeho rozvoji a vylepšení. Pomocí konkrétních nápadů a následného hlasování jim dává šanci zvýšit kvalitu života ve městě. Radnice na program vyčlenila jeden milion korun. 

Na podrobnosti jsme se zeptali místostarosty Trutnova Tomáše Hendrycha z Volby pro město. Proč město s touto myšlenkou přichází? Co je cílem?
Cílem participativního rozpočtu v Trutnově je zapojit víc lidi do dění ve městě. A umožnit jim realizovat jejich nápady či podněty. Co si myslí, že by se mohlo v jejich bezprostředním okolí objevit.

Čtěte také

Čeho všeho se mohou projekty týkat. S jakými nápady mohou lidé přijít?
Mohou samozřejmě chodit s jakýmikoliv nápady, ale projekt je zaměřen především na nové, investiční záležitosti, případně na nějaké generální opravy stávajících věcí. Jako příklad mohu uvést dětské hřiště, chodník či lavička, a cokoliv dalšího, o čem si lidé myslím, že by se mohlo nového v okolí jejich bydliště objevit.

Týká se to tedy zejména nápadů na vylepšení veřejného prostranství. Případně prostor pro trávení volného času, sportovní aktivity a podobně. To opravdu záleží především na lidech.

Čtěte také

Kam a do jakého termínu mohou zájemci své návrhy posílat?
Jsou vlastně dvě možnosti. Buď je možné podat podněty elektronicky na webu Menime.Trutnov.cz, tam je tiskopis, který obsahuje pole k vyplnění, aby návrhy občanů mohly být zařazeny do projektu. Nebo je možné dát podnět v písemné podobě do podatelny městského úřadu.

Pod nápadem musí být podepsán jednotlivec, nebo třeba i nějaké skupiny, zájmové spolky či organizace?
Měl by to být jednotlivec, tedy fyzická osoba.

Spustit audio

Související